Vrijedan jubilej u Češkoj
40

Škoda proizvela 200.000 primjeraka električnog modela Enyaq

A. M.
Prvi Škodin električni model Enyaq dostigao je važnu prekretnicu za češku marku. Škoda je proizvela 200.000 primjeraka ovog baterijskog SUV-a od njegovog debija. Jubilarni model je Enyaq Coupe Sportline, obojen u bijelu nijansu.
Škoda je ponovo apsolutni hit tržišta i Česi s razlogom slave važan jubilej. Škoda je prošle godine širom svijeta plasirala 81.700 primjeraka svog prvog električnog modela Enyaq, uključujući i njegovu atraktivniju izvedbu Enyaq Coupe. Ova brojka predstavlja povećanje od čak 52,1 posto u odnosu na 2022. godinu. S obzirom da je češki proizvođač u 2023. godini prodao 866.000 automobila, električni Enyaq je dakle učestvovao sa skoro 10 posto prodaje od ukupne brojke.

Takođe, Enyaq zauzima 15 posto tržišta u niši električnih automobila na matičnom tržištu. Istovremeno, ovaj češki SUV lani je bio i drugo najprodavanije električno vozilo u Estoniji, Finskoj, Austriji i Švicarskoj.

Kako bi osigurala da ove prodajne brojke nastave rasti i u narednom periodu, Škoda je nedavno unaprijedila porodicu Enyaq. Naime, ažurirane verzije stižu sa snažnijim motorima na zadnjoj osovini, posjeduju novi softver, ali omogućavaju i veću autonomiju, što je kupcima izuzetno važno. Na primjer, unaprijeđeni Enyaq 85 može preći više od 560 kilometara, a Enyaq Coupe 85 više od 570 kilometara s punom baterijom. Veoma važno, Škodini inžinjeri su optimizovali efikasnost punjenja omogućavajući prethodno zagrijavanje baterije za bolje performanse sa DC punjačima.

U narednim godinama Škoda planira investirati 5,6 milijardi eura u elektromobilnost i lansirati šest novih modela sa nultom emisijom štetnih gasova. Prvi je na redu kompaktni model Elroq, SUV koji bi trebao zamijeniti aktuelni Karoq u ključnom segmentu u Evropi. Pored toga, kompanija je povećala kapacitet proizvodnje MEB baterija na 1.500 jedinica dnevno, postavljanjem nove proizvodne linije krajem prošle godine.