Česi na pravom kursu
71

Škoda povećala proizvodnju za 14,6% na godišnjem nivou

A. M.
Škoda Auto je u tri kvartala tekuće godine povećala globalnu proizvodnju za 14,6 posto na godišnjem nivou, a riječ je o brojci od 777.500 automobila.

Iz VW Grupe stiže obavijest da je Škoda u periodu od januara do kraja septembra povećala svoju operativnu dobit za čak 47 posto na 1,26 milijardi eura. Tom rastu je posebno pridonijela povećana prodaja električnog modela Enyaq. Ukupna prodaja porasla je za 29,5 posto na 19,6 milijardi eura.

"Na ovaj rezultat još uvijek utiče prestanak aktivnosti Škoda Auta u Rusiji. Ulaganjem više od 500 miliona eura u materijalnu imovinu, na primjer u ažuriranje informacione infrastrukture, postavili smo čvrste temelje za razvoj našeg portfolija uz naprednu digitalizaciju. Također, mnogo smo uložili u proširenje asortimana električnih automobila kako bismo zadovoljili potrebe kupaca i dodatno intenzivirali naše napore u pogledu ekologije. Ali očekujemo da će preostali mjeseci biti izazovni i ako želimo da 2023. bude sveukupno uspješna godina, moramo zadržati trenutni tempo i napore", rekao je član upravnog odbora za područje finansija Holger Peters.

Kada su u pitanju brojke, češki proizvođač je isporučio 642.200 automobila kupcima širom svijeta, što je 17,9 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. "Potražnja za modelom Enyaq porasla je za 47,6 posto na godišnjoj razini. Najprodavaniji model Octavia postigao je rast od 35,8 posto, a riječ je o 145.000 vozila. ‘’Prodajne brojke za modele Kodiaq i Superb također su porasle, a nove generacije oba modela bit će sljedeće uspješno poglavlje u njihovoj historiji", rekao je Martin Jahn, član upravnog odbora za marketing i prodaju.

Škoda trenutno kupcima nudi 11 modela - Fabia, Scala, Octavia, Superb, Kamiq, Karoq, Kodiaq, Enyaq, Enyaq Coupé, Slavia i Kushaq. Kao marka Volkswagen Grupe, samostalno razvija i proizvodi komponente kao što su sistemi baterija za MEB platformu, motore i mjenjače za druge marke Grupe.

Češki proizvođač automobila upravlja s tri proizvodna pogona u Češkoj, a ima i proizvodne kapacitete u Kini, Slovačkoj i Indiji, uglavnom kroz grupna partnerstva, te također u Ukrajini u saradnji s lokalnim partnerom. Novost je da je Škoda nedavno ušla na tržište Vijetnama i namjerava ući u druge zemlje u regiji ASEAN (grupa zemalja jugoistočne Azije).

Ipak, posmatrajući očekivani godišnji bilans Česi očekuju da će ograničena dostupnost dijelova od dobavljača iz Slovenije (tvornica gdje se proizvode dijelovi za VW T-Roc i ostale automobile VW Grupe), koja je bila pogođena poplavama, imati negativan uticaj i na isporuke i na kompletnu ekonomiju VW Grupe u zadnjem kvartalu tekuće godine.