Premijera 2. novembra
53

Škoda objavila zvanične rendere novog Superba

D. B.
Češki proizvođač automobila Škoda objavio je zvanične skice nadolazeće četvrte generacije modela Superb u hatchback i Combi karoserijskim izvedbama uoči svjetske premijere zakazane za 2. novembar.

Silueta novog Superba je prilično poznata zahvaljujući prethodnim teaserima, no skice otkrivaju nove detalje dizajna eksterijera. Superb ostaje prepoznatljiv na prvi pogled, no izgleda oštrije zahvaljujući Škodinom novom Modern Solid dizajnerskom jeziku.

Među istaknutim detaljima su nova tanja LED Matrix dnevna svjetla i LED stražnja svjetla koja sadrže "kristalne" elemente za više premium izgled. Čini se da je prednja maska šira, kao i usisnik na braniku koji je istaknut hromiranom lajsnom.

Nova generacija je duža, viša i aerodinamičnija u poređenju s prethodnom, a koeficijent otpora zraka iznosi 0.24 cd. Hatchback je dug 4.912, a Combi 4,902 mm, dok međuosovinsko rastojanje oba modela iznosi 2.841 mm.

Škoda je već pokazala izgled unutrašnjosti novog Superba. Armaturna ploča sadrži 13-inčni infotainment ekran osjetljiv na dodir, 10-inčni virtuelni kokpit, head-up display i novo rotaciono dugme pod nazivom Smart Dials s integrisanim ekranima. Kompanija tvrdi da je značajno povećan prostor za glavu i prtljag u odnosu na odlazeći Superb. Zapremina prtljažnika iznosi 645 litara kod hatchbacka, odnosno 690 litara kod Combi varijante, a dostupno je 28 Simply Clever karakteristika koje dodatno unapređuju praktičnost.

Novi Superb je baziran na evoluiranoj verziji MQB platforme i usko je povezan s Volkswagenovim modelom Passat Variant. Ponuda motora je vrlo slična Kodiaqovoj te uključuje benzinske i dizelske agregate., ali i plug-in hibridni pogon koji je dostupan samo u Combi varijanti. Svi motori su upareni isključivo s DSG automatskim mjenjačem preko kojeg se snaga prenosi na prednje ili na sva četiri točka.