Pad potražnje
1

Škoda neće proizvesti nasljednika modela Citigo, fokusirat će se na crossovere

Klix.ba
Sestrinski model Volkswagenovog modela up! i SEAT-ovog Miija - Škoda Citigo neće dobiti novu generaciju jer se češki proizvođač namjerava fokusirati na crossovere.

Škoda je prije nekoliko mjeseci predstavila obnovljeni Citigo, svoj najmanji automobil u ponudi, a od nove generacije neće biti ništa. Razlog za to je veoma jednostavan, potražnja za automobilima iz A segmena opada pa u Škodi smatraju da je pametnije novac uložiti u razvoj novih SUV-ova, jer je njihova popularnost sve veća.

Ovo je potvrdio Škodin generalni menadžer za međunarodnu prodaju Peter Solc, koji je najavio širenje SUV ponude koja trenutno ima dva člana, Kodiaq i Karoq. To će se dogoditi u naredne četiri godine, jer kompanija želi iskoristiti rast ovog segmenta. Jedan od novih modela će biti subkompaktni model povezan s Fabijom, dok bi drugi mogao imati oblik crossover coupea sličan Vision E konceptu predstavljenom ranije ove godine.

Također, iz Škode je potvrđeno da pickup nije na listi prioriteta, jer nije dovoljno prisutan na južnoameričkom tržištu. Zbog toga model baziran na Volkswagenovom Amaroku neće doći uskoro.

Kompanija se fokusira i na električne automobile koji će se pojaviti na tržištu do 2025. godine, a dolazak prvog se očekuje 2020. godine. Dotad će Superb i Kodiaq biti prvi kompanijini elektrificirani modeli, jer će se 2019. godine pojaviti plug-in hibridne verzije.