Obećavajući dizajn
16

Škoda Fabia zateže bore, objavljen teaser

Klix.ba
Kompanija Škoda je objavila prvi teaser kojim je najavljen dolazak osvježenog modela Fabia.

Redizajnirana Fabia će biti predstavljena na Sajmu automobila u Ženevi koji će se održati u martu. Kao što je već poznato, Fabia je treći najpopularniji model češkog proizvođača nakon Octavije i Rapida, a prošle godine je prodana u 206.500 primjeraka. To znači da je prodaja u odnosu na 2016. godinu povećana za 2,1 posto.

Detalja je trenutno veoma malo, ali je poznato da će supermini dobiti nova LED svjetla, a LED diode su navodno i u stražnjim svjetlima kako bi ovaj model iz B segmenta bio u skladu s najnovijim modelima poput Karoqa koji je zamijenio penzionisanog Yetija.

Fabia će dobiti i neke nove Simply Clever opcije, ali detalja o tome zasad nema.

Što se tiče motora, ne očekuju se neke velike promjene, jer će se Škoda vjerovatno odlučiti za postojeće agregate. Međutim, možda bi u ponudu mogao biti uvršten novi 1,5-litarski TSI benzinski motor Volkswagen Grupe koji već koriste najnoviji Polo i Ibiza. Važno je reći da Škoda i dalje koristi stariju PQ26 platformu s nekim komponentama PQ25 i MQB platforme, dok Volkswagenovi i Seatovi modeli imaju MQB platformu.

Ne treba se nadati povratku Fabije RS, jer Škoda vjeruje da potražnja ne bi opravdala napore i trud kompanije. Oni koji žele sportski model morat će se zadovoljiti nedavno predstavljenom specijalnom verzijom koju pokreće 1,4-litarski TSI motor sa samo 125 KS.