Džepna raketa
71

Škoda Fabia R5 u ulozi taksija u Češkoj

Klix.ba
Nakon završetka ovogodišnjeg Svjetskog šampionata u reliju (WRC) Škoda Fabia R5 je slobodno vrijeme provela kao taksi u Pragu.

Fabia R5 je zadržala svoje trkaće "ruho", na krov je postavljena taxi oznaka, a nakon toga je reli automobil izašao na ulice Praga. Iza upravljača je bio Jan Kopecky, peterostruki češki prvak u reliju koji je prešao 165 km vozeći ukupno 23 putnika na njihove destinacije.

Naravno, bila je ovo javna egzibicija kojom je Škoda obilježila uspjeh Fabije R5 u reliju, odnosno osvajanje titule u WRC 2 kategoriji, kao i 14 drugih nacionalnih i regionalnih titula. Oni koji su imali privilegiju da se voze na mjestu suvozača obavljali su isti posao kao i Kopeckyjev partner Pavel Dresler, što znači da su čitali mapu i palili brisače.

Škoda Fabia R5 je nauspješniji reli automobil u svojoj kategoriji, a pokreće je 1,6-litarski benzinac s turbopunjačem koji isporučuje 290 KS i 420 Nm obrtnog momenta. Za razliku od cestovne verzije, snaga se prenosi na sva četiri točka. Motor je uparen s petostepenim manuelnim sekvencijalnim mjenjačem. Automobil je težak 1.230 kg.