auto
0

Sigurnost - prioritet za Peugeot 308

Sarajevo-x.com
Sigurnost je jedan o prioriteta novog Peugeotovog modela 308, koji je po prvi put u Bosni i Hercegovini predstavljen na sajmu u Banjaluci 12. oktobra. Kao rezultat rigorozne studije sigurnosti koju je provelo Euro NCAP, nezavisno tijelo za testiranje sudara, Peugeot 308 je dobio maksimalnih 5 zvijezdica za zaštitu odraslih putnika.

Ovaj rezultat je odraz uspješnosti strukture da odoli, upija i rasipa snagu prilikom udarca sprijeda i sa strane, štiteći putnike zajedno sa sigurnosnim uređajima unutar vozila, kao što su zračni jastuci, sjedala, pojasevi. Model 308 može da bude opremljen sa do sedam zračnih jastuka, uključujući dva pozadi i jedan na upravljaču.

Peugeot je još jednom dokazao da stvara neke od najsigurnijih automobila na cestama, gdje se 308-ica pridružuje Peugeotovim 1007-ici, 207-ici i 407-ici koji su također dobili pet zvijezdica.

Osnovni cilj primarne sigurnosti kod modela 308 je osiguravanje neprevaziđenog ponašanja na cesti, uz širok asortiman opreme kao što je Sistem upozorenja za prelazak iz kolovozne trake (AFIL) i biksenonska prednja svjetla koja prate pravac kretanja.

Na nivou sekundarne sigurnosti, struktura i karoserija koja se odlikuje čvrstinom i mogućnošću da se deformiše na kontrolisan način, osiguravaju optimalnu zaštitu od udara.

U pogledu tercijarne sigurnosti, ova marka nastavlja da pomjera granice zahvaljujući Peugeot servisu za hitne slučajeve koji je povezan sa RT4 telematičkim sistemom u vozilu. Ovaj sistem, lansiran 2003. godine, dokazao je svoju efikasnost spasavši mnogo života. Danas je dostupan u mnogim evropskim zemljama.