Smanjite rizik
13

Sigurnost na prvom mjestu: 12 savjeta za sigurnu vožnju noću

DP
Pixabay.com
Pixabay.com
Kako biste smanjili rizik od saobraćajne nesreće trebali biste se pridržavati ovih pravila.

Vožnja noću puno je opasnija nego danju, a kobne su nesreće tri puta češće kada je mrak nego tokom dana. Glavni razlog za to je što u mraku ne vidimo toliko dobro, bez obzira na umjetnu svjetlost koja nam pomaže. Manji je dio puta vidljiv noću pa je manje prostora i vremena da se zakoči ako je to potrebno, piše Geico.

Ipak, ovo nisu jedini faktori zbog kojih trebamo biti oprezniji kada vozimo noću – uz ovih 12 trikova bit ćete sigurni u prometu noću.

Nemojte piti

Alkohol i vožnja ne idu jedno s drugim. Broj saobraćajnih nesreća u kojima su putnici poginuli zbog konzumacije alkohola četiri je puta veći tokom noći. Ipak, ni tokom dana ne trebate voziti pod utjecajem alkohola, a noću ni ne pomišljajte na to.

Izborite se s umorom

Nesreće zbog pospanosti vozača najčešće se događaju između ponoći i šest sati ujutro. Zato tokom ovih sati budite posebno oprezni u vožnji jer nikad ne znate kada će vozač u automobilu koji je blizu vas zaspati. Da se to vama ne bi dogodilo, popijte kaf, stanite pored puta i odmorite se nakratko ili se zaustavite do jutra, odspavajte i nastavite put kada svane.

Očistite stakla

Prljavo ili oštećeno vjetrobransko staklo može vas dodatno zasjeniti svjetlošću koja dolazi izvana zbog odsjaja koji u ovom stanju emitira. Osim toga, prljava ili oštećena prednja svjetla smanjuju vidljivost i bacaju zasljepljujući odsjaj na vozače u drugim automobilima. Redovno čistite stakla i prednja svjetla ili ih zamijenite ako su oštećeni.

Izbjegavajte puteve sa samo dvije trake

Putevi koji imaju samo dvije trake, jednu u jednom, a drugu u drugom smjeru, mogu biti nezgodni zbog zasljepljujućih svjetala automobila koji idu ususret jedan drugom. Osim toga, ovi putevi imaju više opasnih krivina i uzvišenja pa se može dogoditi da ne uočite drugo vozilo na vrijeme. Ako je moguće, vozite se sigurnijim putem noću.

Usporite

Sudari koji su se dogodili zbog prekomjerne brzine skoro dvostruko su češći noću nego danju zbog manje vidljivosti i manje vremena za reagiranje. Na primjer, prednja svjetla najčešće osvjetljavaju prostor od 50 metara ispred vas, a ako vi vozite brzinom od 60 kilometara na sat, trebat će vam 60 metara da kočite, što znači da nećete na vrijeme uočiti moguću opasnost.

Usmjerite prednja svjetla pravilno

Ako je svjetlost prednjih svjetala previše usmjerena prema dolje, vidljivost je ispred automobila manja. S druge strane, ako prednja svjetla usmjeravaju svjetlost prema gore, ona mogu zaslijepiti vozača koji vam ide ususret. Ako primijetite problem s prednjim svjetlima, odvezite auto na popravak.

Koristite duga svjetla kada je to prikladno

Duga svjetla mogu biti od pomoći u ruralnim područjima i na otvorenom putu. Možete ih koristiti sve dok ne uočite da vam se iz suprotnog smjera približava drugo vozilo. Prigušite ih kada vam ono bude na 150 metara, nakon čega ih možete ponovno uključiti. Osim toga, nemojte ih koristiti ni kada se vozite iza drugog automobila.

Smanjite unutrašnje osvjetljenje

Ako su svjetla na armaturnoj ploči u vašem automobilu previše jaka, može se dogoditi da vam vid bude zamućen nakon skidanja pogleda s nje i tokom ponovnog usmjeravanja očiju na put. Prigušite unutarnja svjetla noću taman toliko da kontrole budu vidljive, ali da vas ne ometaju u vožnji.

Gledajte u ispravnom smjeru

Iako bi stalno trebali držati oči na putu, trebate izbjegavati fiksirani pogled i nikad ne trebate gledati u prednja stakla automobila koji vam ide ususret. Tada zaslijepljenost svjetlom izbjegnite tako što ćete pogledati u desni ugao puta kako ne biste skrenuli s njega. Čim automobil prođe, ponovno podignite pogled.

Pazite na životinje

Životinje na putu mogu biti jako opasne, posebno noću, kada se može dogoditi da se samo iznenada pojave ispred vas. Duga svjetla mogu vam pomoći da uočite sjaj njihovih očiju u mraku, a kada ih ugledate, najbolje je da usporite i stanete, a ne pokušati obići životinju.

Provjeravajte vid

Jednom godišnje provjerite svoj vid jer on, htjeli mi to ili ne, slabi s godinama.

Testirajte i pravilno upotrebljavajte svoja svjetla

Redovito provjeravajte svjetla, uključujući kratka svjetla, duga svjetla, signalna svjetla i svjetla kočnica. Prednja svjetla trebaju biti uključena kako biste bili vidljivi, ne samo kada je mrak, nego i kada padaju kiša, snijeg ili grad.