Zvijer iz Slovenije
0

FOTO / Shayton Equilibrium imati će čak 1.084 KS

D.B.
Novi slovenski brend Shayton stiže na tržište sa novim superautomobilom koji obećava da će biti jako konkurentan trenutno najbržim i najsnažnijim automobilima na svijetu.

Shayton je naziv slovenskog brenda čija je matična kompanija Provoco. Model je nazvan Equilibrium i bit će konkurencija Paganiju i Lamborghiniju.

Automobil Shayton Equilibrium su dizajnirali Andrej Stanta i Dominik Cernelic. Njihova namjera je bila proizvesti vrhunski superautomobil. Posjedovati će karbon-titanijsku šasiju i aluminijsko vješanje. Težina će se smanjiti i korištenjem karbon-titanijskih točkova. Pokretati će ga V12 motor koji će isporučivati 1.084 KS uz 930 Nm obrtnog momenta, a biti će uparen sa sekvencijalnim mjenjačem. Automobil će do "stotke" stizati za 3,1 sekundu, do 200 km/h za 8,9 sekundi, a maksimalna brzina koju će moći dostići je veća od 400 km/h.

Karbon-keramičke kočnice Brembo će biti u stanju "ukrotiti" snagu ovog automobila, a aerodinamični dizajn će obezbijediti potisnu silu prema tlu u iznosu od 750 kg pri brzini od 300 km/h.

Raspodjela težine će biti 47/53 u korist zadnjeg dijela. Karbon-titanijumski sportski izduvni sistem će proizvesti također slovenačka kompanija Akrapovič. Dimenzije prednjih Pirelli Pzero guma biti će 255/35 R20, a zadnjih 365/30 R21.

Unutrašnjost će biti izrađena od Alcantara kože sa dodacima od karbonskih vlakana i aluminija.

Shayton će biti proizveden u samo dvanaest primjeraka godišnje, uz nekoliko specijalnih verzija. Njegova cijena biti će 1.000.000 eura.