Otvorenje 2025.
0

Seat gradi tvornicu baterija

Klix.ba
Španski Seat će izgraditi novu tvornicu baterija u Martorellu u Španiji veličine devet fudbalskih terena. Čelnici španske kompanije odlučili su u ovu tvornicu uložiti još 300 miliona eura, uz sredstva dobivena iz EU fonda.

Predstavnici SEAT-a prijavili su projekat izgradnje tvornice baterija u Martorellu u Španiji. Uz glavnicu finansiranja iz fonda Europske Unije od gotovo 1,5 milijardi eura, Seat će uložiti dodatnih 300 miliona eura u ovu tvornicu.

Tvornica će se prostirati na površini od 64.000 kvadratnih metara što je ekvivalent devet fudbalskih terena i otvorit će više od 400 direktnih i dodatih 100 indirektnih radnih mjesta. Menadžment Seata i Cupre želi Španiju pozicionirati kao centar elektromobilnosti u Evropi. S tim u vezi, vladi je predložena inicijativa da se svakom kupcu električnog vozila u Španiji odbije 15% od poreza na lični dohodak kako bi se stimulisala prodaja automobila uz širenje mreže punionica.

PowerCo ćelije također će se sklapati u ovoj tvornici, a proizvodit će se u Saguntu (Valencia). U isto vrijeme, tvornica baterija bit će povezana s tvornicom u kojoj će se proizvoditi modeli s nultom emisijom za cijelu Volkswagen grupu.

Prema riječima šefa Seata Waynea Griffithsa, izgradnja će započeti početkom osmog mjeseca ove godine. Rok za završetak je 2025. godina.