Nakon Pariza
0

Seat Exeo krajem maja dolazi u BiH

Sarajevo-x.com
Krajem maja na bh. tržištu očekuje se dolazak nove Seat Exeo limuzine, koja je prethodno imala svoje prvo predstavljanje u Parizu. Exeo označava novi važan trenutak u historiji ovog španskog brenda, koji širi svoju ponudu modela u nove segmente.

Seat Exeo je elegantna i dinamična limuzina visoke kvalitete koja vjerno odražava vrijednosti Seata – dizajn i sportski duh. Odano Seatovim mediteranskim korijenima, novo ime dolazi od latinske riječi "Exire" što znači "ići izvan granica", ili u slobodnom prijevodu "ići dalje". Razlikuje se od ostalih naziva u ponudi i najavljuje početak novog razdoblja kompanije, koje špansku marku lansira u druge segmente.

Exeo dolazi sa standardnom paletom motora Volkswagen koncerna, benzinski od 102-200 KS (1.6 MPI 102 KS, 1.8T 150 KS i 2.0 TFSI 200 KS) i dizel 143 -170 KS (2.0 TDI CR 143 KS i 2.0 TDI CR170 KS). Platforma ovog modela je utemeljena na prethodnom modelu Audi A4. Prednost je što će Seatova limuzina preuzeti pouzdanost i kvalitetu starog A4, potvrđenog modela čiji stil može još dugo odolijevati napadima konkurencije.

Svi motori zadovoljavaju EURO 5 norme, a prenos snage se vrši preko 6-stepenog mjenjača. Time u Seatu opravdano Exeu pripisuju sportski karakter, istovremeno pazeći da se potrošnja i emisije CO2 zadrže u razumnim granicama, shodno eko politici ovog brenda.

Popis opreme za Exeo izuzetno je dugačak i zanimljiv. Kabinu oplemenjuje najsavremeniji navigacijski sistem, kao i novi informacijsko-zabavni sistem, koji uključuje brojne opcije poput reprodukcije MP3 te mogućnost spajanja preko iPoda, USB utora, odnosno Bluetooth veze. Kuriozitet na tržištu bit će krov prekriven solarnim panelima koji će prikupljati energiju za napajanje sistema ventilacije.

Exeo će se proizvoditi u Martorellu, nedaleko od Barcelone. Nudit će se u tri izvedbe opremljenosti: Reference, Stylance i Sport.