Eksplanzija
4

SEAT će do 2020. predstaviti šest novih modela

Klix.ba
Šest novih modela automobila španske kompanije SEAT zauzet će svoje mjesto pod suncem do 2020. godine koja i nije daleko.

U španskoj automobilskoj kompaniji SEAT koja je pod okriljem Volkswagen koncerna nemaju namjeru prekinuti ofanzivu koja je već dala rezultata, jer su SEAT-ovi finansijski izvještaji sada mnogo bolji nego što su bili posljednjih nekoliko godina.

U objavljenim planovima produkcije i uvođenja novih modela do kraja tekuće dekade, SEAT će predstaviti šest novih modela od koji će se najmanje tri svrstati u nove automobilske kategorije. Nakon tek predstavljenog crossovera Arona (B segment), SEAT će do 2020. predstaviti još novih crossovera, ali i električnih automobila.

Već je poznato da će naredni SEAT-ov SUV biti direktan konkurent Škodinom modelu Kodiaq, na čijoj će platformi biti zasnovan, a prvi električni automobil bit će zasnovan na grupacijskoj platformi MED. Trebao bi biti predstavljen 2019. godine, a kapacitet njegovih baterija bit će dovoljan za 500 pređenih kilometara.

Prilikom predstavljanja modela Arona, direktor SEAT-ovog Odjela za istraživanje i razvoj Matthais Rabe rekao je da će od šest planiranih novih modela tri zamijeniti postojeće modele, a ostala tri bit će potpuno novi modeli.

Novi Leon imat će i svoju hibridnu verziju, a prvi dizajner u SEAT-u Alejandro Mesonero rekao je da će Leon sa svojim potpuno novim dizajnerskim rješenjima kompaniju podići na novi nivo.

SUV Ateca dobit će i svoju Cupra verziju koju će pokretati poznati dvolitarski četverocilindarski turbo benzinski motor s 300 KS, čija će se snaga distribuirati preko obje osovine, a automobil je već viđen prilikom testiranja na stazi Nürburgring Nordschleife.