auto
8

Scuderia Cameron Glickenhaus priprema "napad" na Nordschleife

Klix.ba
Američka kompanija Scuderia Cameron Glickenhaus u Ženevi će premijerno predstaviti ultrasportski model SCG003S s kojim će uskoro pokušati ostvariti najbolje vrijeme na stazi Nürburgring Nordschleife.

U SCG-u su uvjereni da će njihov produkcijski cestovni model 003S, koji je direktni derivat trkaće verzije SCG003C (Competition), "zatvoriti" krug na njemačkoj stazi Nordschleife za 6 minuta i 30 sekundi, što je skoro 30 sekundi bolje od vremena koje je ostvario Porscheov model 918 Spyder.

Bez ograničenja koja su se morala ispoštovati u slučaju trkaće verzije, SCG003S je lakši i snažniji, a prema posljednjim informacijama iz SCG-a, automobil pokreće centralno smješten 4,4-litarski V8 motor koji raspolaže sa blizu 800 KS i 850 Nm najvećeg obrtnog momenta. Prijenos snage na podlogu obavlja se preko 7-stepenog mjenjača sa dva kvačila.

U SCG-u također tvrde da u ovom trenutku nema cestovnog automobila koji kroz zavoje može proći brže od 003S, što je rezultat aerodinamičkih rješenja koja se koriste u proizvodnji trkaćih automobila, a upravo to je jedna od ključnih prednosti na stazi kao što je Nordschleife. Automobil je postavljen na kombinaciji 20 i 21-inčnih točkova ispod kojih se kriju Brembo kočnice s promjerom karbonsko-keramičkih diskova 380 mm (naprijed) i 360 mm (nazad) koje zaustavljaju čeljusti sa po šest klipova.

Proizvodnja modela SCG003S počinje početkom ljeta, a automobili će se ručno praviti u Italiji u kompaniji Manifattura Automobili Torino. SCG će u Ženevi izložiti i jedinstven model SCG003CS (Competizione Stradale) koji je opisan kao "trkaći automobil za javnu cestu", a napravljen je za vlasnika kompanije Jima Glickenhausa.