Nekoliko prednosti
14

Savjeti za početnike: Zašto je važno voskarenje automobila

DP
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Automobilski stručnjaci preporučuju voskarenje automobila na svakih tri do šest mjeseci. Razlog za to svakako postji.

Većina vozača na voskarenje gleda kao na nepotreban posao i i zadatak. I dok je u potpunosti tačno da ova mjera nije od važnosti da bi se auto nesmetano upotrebljavao, povremeno nanošenje voska ima svoje korisne strane.

Prednosti voskarenja

Upotreba voska nekoliko puta godišnje povećava dugotrajnost boje automobila. Stalna izloženost djelovanju sunčevih zraka čini da boja s vremenom počinje blijedjeti, a premaz na bazi voska upravo ima tu funkciju da zaštiti boju od štetnog djelovanja UV zraka.

Pozitivna strana voskarenja ogleda se i u samom učinku koji stvara, čineći da se limarija automobila presijava, što svakom vozilu daje atraktivniji izgled.

Vosak također pomaže u prevenciji ogrebotina i maskiranju postojećih, navodi Auto Simple. Budući da je vosak vodootporan, ima sposobnost štititi i od negativnog utjecaja kiše. Naime, budući da kiša nosi mnogo prljavštine u sebi, na limariji automobila mogu se pojaviti mrlje nakon što voda ispari. Zaštitni sloj voska čini da se voda ne zadržava na limariji, već da lakše sklizne s nje te za posljedicu ima i manje naslaga prljavštine koje kiša ostavlja za sobom. Uz to, automobil premazan voskom bit će lakše očistiti pri sljedećem pranju.

Napokon ovisno o tome kada uvedete praksu voskarenja i koliko često ga se pridržavate, vrijednost vašeg vozila u dobroj mjeri može biti očuvana tokom godina. Budući da vozila starenjem neminovno gube na svojoj vrijednosti, voskarenje može pomoći da se ovaj proces uspori.

Održavana vanjskog dijela vozila daje bolju pregovaračku poziciju pri prodaji, i donosi prednost u odnosu na identično vozilo, podjednake starosti, ali kojem je boja izblijedjela.