Kupujete li vozilo?
8

Savjeti stručnjaka pomažu u traženju dobrog automobila

DP
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Naizgled jednostavan proces kupovine auta zapravo je pun nepoznanica.

Bilo da se radi o novom ili polovnom automobilu, probna vožnja je neizostavni postupak prilikom svake kupovine. Dvadeset minuta provedenih za volanom modela koji vam se sviđa pruža odgovor na mnoge nedoumice koje ste imali prije nego što ste se sreli s prodavačem.

Probna vožnja pokazuje kako se auto ponaša u gradskoj vožnji i na otvorenoj cesti. Tada se pokazuju potencijalni problemi, a stručnjaci preporučuju da prilikom probne vožnje zaobiđete prometne gužve. Ovi savjeti pomažu u donošenju najbolje odluke.

Povedite prijatelja

Stara izreka kaže da su dvije glave pametnije od jedne. Dobro je saslušati mišljenje objektivne osobe, jer se mnoge specifičnosti rada vozila bolje primijete sa suvozačkog mjesta. Prijatelj će možda uputiti korisno pitanje prodavaču, koje ste mu vi zbog uzbuđenja zaboravili postaviti.

Dobro promotrite vanjštinu vozila

Prije nego što sjednete u auto, provjerite stanje limarije. Trebali biste obratiti pažnju na moguće tragove korozije i dubinu gaznog sloja gume. Udubljenja, ispupčenja i ogrebotine mogu biti znak da je auto sudjelovao u saobraćajnoj nesreći. Posebno obratite pažnju na stanje guma i jesu li svi kotači na broju.

Istražite interijer vozila

Kada se završi provjera vanjštine, detaljno pogledajte interijer vozila. Obratite pažnju na ogrebotine koje se mogu naći na kontrolnoj ploči ili unutarnjoj strani vrata. Ne zaboravite sjesti na zadnje sjedalo i provjeriti ima li dovoljno prostora za sve članove obitelji.

Važno je provjeriti prtljažnik. Ljudi tamo ostavljaju razne stvari, a najveći dio nije za upotrebu. Provjerite nalazi li se među njima sve što je potrebno za sigurnu vožnju, piše Top gear.

Prije probe provjerite polisu osiguranja

Ako kupujete automobil u ovlaštenom salonu, prodavač je prisutan tokom probne vožnje i zadužen za sve papire. Kada kupujete auto od fizičke osobe, ne krećite na bilo kakav put bez polise osiguranja. Ako auto nije osiguran i sudjeluje u saobraćajnoj nezgodi, probni vozač snosi krivnju. Kada vlasnik nije u vozilu tokom probne vožnje, nužno je imati njegovo ovlaštenje.

Obratite pažnju na izduvne plinove

Kada upalite motor, iz auspuha bi trebao izlaziti bezbojni ili blijedo bijeli dim. Ako je dim modre ili crne boje, znači da postoji problem s unutrašnjim sagorijevanjem.

Svjetleće lampice koje signaliziraju grešku važan su indikator stanja vozila. Kada se nijedna ne upali, to znači da je auto u savršenom stanju ili je sistem za signalizaciju zakazao.

Vožnja na različitim cestama

Nekoliko krugova u mjestu gdje živite neće pružiti jasnu sliku o vozilu koje namjeravate kupiti. Vožnja na krivudavim cestama, autocesti ili dionici s usponima pokazat će što nudi model koji želite u svojoj garaži.

Automobil se ne kupuje svakog dana, pa investicija zahtijeva više novca. Dogovor sklopite tek kada budete potpuno sigurni da će vozilo odgovarati vašim potrebama.

Testirajte skretanje

Ponašanje automobila u oštrim zavojima jedan je od najznačajnijih faktora prilikom donošenja odluke o kupovini. Također, korisno je znati parkira li se automobil bez većih problema, jer od toga ovisi koliko će vam vremena trebati početi ili završiti svaku vožnju.

Koristite sva čula

Ne oslanjajte se samo na čulo vida. Koristite sva čula kako biste otkrili potencijalne probleme. Osjetilo dodira pomaže osjetiti vibracije koje otkrivaju probleme s točkovima i amortizerima. Miris benzina i ulja tokom vožnje znak je da biste trebali dodatno provjeriti stanje motora.

9. Ne žurite s odlukom

Čak i kada vam se dobar automobil nudi po povoljnoj cijeni, budite prisebni i razmislite prije odluke. Poslije završetka probne vožnje, provjerite sve papire i servisnu knjižicu. Nedostatak fabričke dokumentacije je loš znak.

Ne zaboravite da cijena koju prodavač izgovori na početku razgovora nije konačna, već početna. Pregovarajte dugo i sugestivno kako biste smanjili početnu svotu i platili manje novca od predviđenog za kupovinu vozila.