Izlagači anketirani
16

Sajam automobila u Ženevi se neće održati ni 2021. godine

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Organizatori Sajma automobila u Ženevi su donijeli odluku da ni 2021. godine ne održe ovaj tradicionalni događaj nakon što su brojni izlagači saopćili da ne planiraju doći.

Ovogodišnji ženevski sajam nije održan u martu jer je otkazan zbog pandemije koronavirusa. Otkazivanje se dogodilo u zadnjem trenutku, a organizatori su pretrpjeli velike finansijske gubitke.

Fondacija Međunarodnog sajma automobila (FGIMS) je razmišljala o planovima za budućnost te je razgovarano s vlastima o pozajmici koja bi osigurala budućnost. No, nakon anketiranja izlagača, planovi za sljedeću godinu su propali.

"Većina izlagača koji su učestvovali u anketi su naveli da vjerovatno ne bi učestvovali na sajmu 2021. godine te da bi se radije odlučili za 2022. godinu. Automobilistički sektor prolazi kroz tešku fazu, a izlagačima je potrebno vremena da se oporave od efekata pandemije. Također, daleko je od sigurnog da će trenutna zdravstvena situacija dopustiti organizaciju događaja kojem prisustvuje više od 600.000 posjetilaca i 10.000 novinara", naveli su organizatori.

FGIMS je odlučio prodati sajam kompaniji Palexpo SA koja upravlja izložbenom centru u kojem se inače održava sajam.

Poput ženevskog, ove godine su otkazani i sajmovi u Parizu, New Yorku i Detroitu, a sajam u Pekingu je pomjeren sa aprila na septembar.

Organizatori sajma u Parizu su već saopćili da se događaj više neće održavati u tradicionalnoj formi, a upitna je i budućnost njemačkog sajma koji se rotira s pariskim.

Njemački sajam će se preseliti iz Frankfurta u Minhen, piše Autocar.