Vrijedi do 60.000 dolara
3

Saab 95 karavan je vremenska kapsula iz šezdesetih

D. B.
Saab 95 je karavan iz 1967. godine za koji mnogi nisu čuli, no to ne mijenja činjenicu da se njegova vrijednost procjenjuje do 60.000 dolara.

Automobil je započeo svoj život u Kaliforniji, proveo je nekoliko godina uživajući u suncu, a nakon toga je smješten u suho skladište gdje je proveo više od 20 godina. Aukcijska kuća Broad Arrow Auctions navodi da ga je sljedeći vlasnik transportovao na istočnu obalu SAD-a, a nakon toga je uslijedila detaljna restauracija.

Motor i mjenjač su osvježeni prema fabričkim specifikacijama, a karoserija je ostala bez originalne boje te je lakirana bordo nijansom iz Mercedesove palete. Unutrašnjost je presvučena Mercedes MB-Tex materijalom koji je veoma sličan koži i teško ga je razlikovati, ali je pristupačniji.

Prema modernim standardima za karavane, Saab 95 je prilično kompaktan, no i dalje ostavlja utisak zahvaljujući svom intrigantnom dizajnu i detaljima. Naprijed je hromirana rešetka hladnjaka, okrugla svjetla i dodatna svjetla postavljena na hromiranom prednjem braniku. Pažnju privlače i felge, kao i okrugla stražnja svjetla smještena u trouglasti dio karoserije.

Automobil je opremljen opcionim trećim redom sjedišta, što znači da može primiti do sedam putnika. Pokreće ga Fordov V4 motor koji razvija 65 KS. Iako to ne zvuči puno, ipak je značajno vipe u odnosu na trocilindrični dvotaktni motor s 38 KS s kojim se model također prodavao. S V4 motorom uparen je četverostepeni manuelni mjenjač.

Aukcija je u toku, a očekuje se da će Saab 95 biti prodan po cijeni do 60.000 dolara.