Prilika za kolekcionare
19

S posebnih 20 primjeraka Ford završava proizvodnju modela GT

E. L.
Posljednjih 20 primjeraka supersportskog modela GT posvećeno je Fordovoj pobjedi u klasi LM GTE Pro u trci 24 sata Le Mansa koja je održana 2016. godine.

Prije opraštanja od supersportskog modela GT čija se ručna proizvodnja završava krajem godine u Fordu su odlučili da će posljednjih 20 primjeraka posvetiti povratku u Francusku gdje su 2016. godine u čuvenoj trci izdržljivosti 24 sata Le Mansa ostvarili pobjedu u klasi LM GTE Pro.

Model koji se krije iza naziva GT LM Edition inspirisan je pobjedničkim GT automobilom iz Fordovog američkog tima Chip Ganassi koji je na sebi nosio startni broj 68, a u Le Mansu su ga vozili Amerikanac Joey Hand, Nijemac Dirk Müller i Francuz Sébastien Bourdais.

Kupci će u kombinaciji s osnovnom bojom karoserije moći da biraju crvene ili plave detalje, a odabrana boja bit će prenesena na vozačko sjedište i mnoge druge detalje u tamnoj kabini. U Dearbornu su odlučili da će obavezna pločica sa serijskim brojem (00/20) biti napravljena od radilice iz motora koji je 2016. godine u Le Mansu pokretao trećeplasirani Ford GT.

Poput dosadašnjih deset posebnih izdanja i Ford GT LM Edition pokreće centralno smješten 3,5-litarski biturbo V6 motor sa 660 konjskih snaga i 746 Nm najvećeg obrtnog momenta koji se na zadnju osovinu distribuira posredstvom 7-stepenog automatskog mjenjača sa dva kvačila. Sve zajedno dovoljno je da karbonsko "čudovište“ stigne do 347 km/h.