Preteča modernih SUV-ova
21

S 89 godina na plećima Chevrolet Suburban je najdugovječniji model na svijetu

A. M.
I dok su stotine novih modela u prošlosti nastajali i nestajali sa scene, neki su uspjeli preživjeti decenijama. Suburban najduže od svih, jer čak 89 godina ovaj model bez prekida u proizvodnji traje na svjetskoj sceni.

Svaki automobil je na neki način ostavio traga u autoindustriji. Međutim, postoje oni dugovječni modeli, koji su ostavili duboki trag u bogatoj američkoj, ali i svjetskoj automobilskoj historiji. Ime Suburban traje već 89 godina na svjetskoj auto sceni.

U kontinuiranoj proizvodnji od modelske 1935. godine, Chevrolet Suburban nije samo najdugovječniji model u SAD, već drži isti rekord i na globalnom nivou. Za razliku od većine automobila i kamioneta tog doba, proizvodnja Suburbana nije prekinuta niti u periodu Drugog svjetskog rata. Naravno, nije bio dostupan široj javnosti, ali Chevrolet je u tom periodu proizvodio vojnu verziju za ratne potrebe.

S nevjerovatnih 89 godina na plećima, koje je obilježio ove godine, Chevrolet je iznjedrio 12 različitih generacija Suburbana i ima dosta stvari s kojima se može pohvaliti. Za početak, bio je to jedan od prvih karavana s čeličnom karoserijom. Drugo, budući da je Chevrolet kombinovao karavan sa šasijom i pogonskim sklopom kamioneta, Suburban se s pravom može nazvati praocem modernih SUV automobila. Vrlo popularan tokom cijelog svog životnog vijeka, Suburban je ujedno jedan od najprofitabilnijih modela u historiji marke.

Suburban se tokom svojih skoro 90 godina godina službeno prodavao na gotovo svim kontinentima. Proizvodi se u nekoliko tvornica širom Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, i to pod različitim marakama. GMC kao kanadska filijala General Motorsa koristi naziv Suburban još od 1930-ih. Holden je također prodavao ovaj model pod svojim brendom svojevremeno u Australiji. Međutim, lista korisnika ovog naziva je mnogo duža. Naziv Suburban u prošlosti je koristilo nekoliko različitih proizvođača automobila, uključujući takođe Plymouth, Dodge, DeSoto, Nash i Studebaker.

Plymouth Suburban bio je najdugovječniji model od tih drugih brendova koji su koristili ovaj naziv. Predstavljen 1949., a već 1956. godine postao zasebna serija, bio je prisutan na tržištu sve do 1961. godine. Poslije se na tržištu ponovo vratio kao klasični karavan Plymouth Suburban Fury, a zadržao se pod tim nazivom tačno 10 godina, sve do 1978. godine. Od tada su Chevrolet i GMC ostale jedine kompanije koje su nastavile prodavati model Suburban pod svojim značkama, mada je GMC taj naziv poslije promijenio u Yukon.