Prodaju se u paru
16

Ručno izrađeni blizanci Aston Martin Vantage V12 Zagato Heritage razvijaju po 600 KS

D. B.
Aston Martin i Zagato stvaraju automobilsku umjetnost već šest stoljeća, a sada su se ponovo udružili i kreirali dva remek-djela.

Radi se o automobilima baziranim na starom modelu V12 Vantage, koji se prodaku ekskluzivno u paru. Coupe i speedster su dobili nove karoserije napravljene od karbonskih vlakana i ukrašene zlatnom Z oznakom kojom se obilježava stogodišnjica italijanske kompanije.

Automobili su ograničeni na po 19 primjeraka, coupe je dobio Zagatov poznati "double-bubble" krov, dok speedster nema krova i zbog toga je lakši. Heritage blizanci imaju aktivni stražnji spojler koji se aktivira automatski pri većim brzinama kako bi se osigurala stabilnost.

Poboljšanja se nalaze i ispod haube gdje je smješten atmosferski 5,9-litarski V12 motor koji razvija 600 KS, odnosno 75 više u odnosu na standardni V12 Vantage te 37 više u odnosu na V12 Vantage S.

Automobili će biti predstavljeni ovog ljeta, a to će učiniti Marella Rivolta Zagato koja vodi kompaniju zajedno sa njenim suprugom Andreom.

Isporuke kupcima se očekuju u posljednjem kvartalu godine, a većina automobila je već prodana. Kupci će dobiti i specijalni poklon, a Astonovi dizajneri će ispuniti njihove želje kada je riječ o specifičnom prilagođavanju. Paleta boja eksterijera i unutrašnjosti je neograničena, a kupci će imati priliku pratiti rad na njihovim automobilima u postrojenju u Warwicku.