Unikatan primjerak
7

Rolls-Royce proizveo specijalni Wraith za kupca iz Abu Dhabija

D. B.
Unikatni Rolls-Royce Wraith napravljen je za kupca s Bliskog istoka.

Rolls-Royce je imao specijalnu narudžbu za model Wraith koja je stigla od klijenta iz Abu Dhabija. Ovaj primjerak je dobio ime "Wraith - Inspired by Earth", a sadrži niz dizajnerskih promjena i umjetničkih detalja koji se fokusiraju na poziciju Zemlje u svemiru.

Poklopac motora sadrži pravo umjetničko djelo koje prikazuje kako Bliski istok izgleda iz svemira. Za izradu umjetničkog djela je bilo potrebno više od 100 radnih sati, a sadrži i Sunce te osam planeta Solarnog sistema.

Ostatak karoserije je lakiran u Royal plavu boju te predstavlja 75 posto Zemljine površine koju pokriva voda.

Unutrašnjost je presvučena Moccasin kožom koja "prestavlja" pjesak u pustinjama Emirata. Cobalto plavi ukrasi i Emerald zeleni detalji predstavljaju vodene puteve i zelenilo svijeta.

Na armaturnoj ploči se nalazi realistična slika Bliskog istoka, a infotainment sistem sadrži specijalne grafike i siluetu Solarnog sistema. Unikatno je i nebo koje je ukrašeno planetama Solarnog sistema.

Wraith pokreće 6,6-litarski V12 twin-turbo motor koji razvija 624 KS i 870 Nm obrtnog momenta. Snaga se prenosi na stražnje točkove preko osmostepenog automatskog mjenjača. Luksuzni coupe težak 2,4 tone od 0 do 100 km/h ubrzava za samo 4,5 sekundi.