Za neke nema krize
0

Rolls-Royce obara rekorde: U 2022. isporučili najviše automobila

Klix.ba
Globalno automobilsko tržište se zadnje tri godine suočava s brojnim problemima, ali postoje proizvođači automobila koji i dalje uspijevaju poboljšati svoje prodajne rezultate. Rolls-Royce je bio jedan od neočekivanih pobjednika prošle godine sa rekordnom prodajom širom svijeta.

Tačnije, 2022. godina je bila prva godina u čitavoj 118-godišnjoj historiji proizvođača u kojoj je isporučio više od 6.000 vozila u jednoj godini.

Sa ukupno 6.021 prodanim automobilom u 50 zemalja širom svijeta prošle godine, Rolls-Royce je uživao u još jednoj godini rekordne prodaje. Bliski istok, Azija-Pacifik i Evropa, kao i Sjedinjene Američke Države, zabilježili su najveći rast prodaje u odnosu na prethodnu godinu iz svih regija. Amerika je zauzvrat ostala najveće pojedinačno tržište za britanski brend, dok je značaj Kine rastao jer je zemlja sada drugo po veličini tržište Rolls-Roycea. Kompanija sa sjedištem u Goodwoodu također je ostvarila rekordnu prodaju u Ujedinjenom Kraljevstvu i Njemačkoj.

Što je još važnije, Rolls-Royce je uživao u rastućoj potražnji za svojim jedinstvenim modelima što je rezultiralo da kupci plaćaju u prosjeku više od 500.000 dolara za svoj novi Rolls-Royce. Bliski istok je bio vodeća regija brenda za "bespoke" modele.

Cullinan je zadržao svoju poziciju najprodavanijeg modela ove marke, a slijedi ga Ghost, koji je bio najprodavaniji model u azijsko-pacifičkoj regiji. Rolls-Royce također s ponosom kaže da potražnja za Spectreom, njegovim prvim potpuno električnim proizvodnim modelom , trenutno premašuje njegova očekivanja, ali nema detaljnih informacija o broju do sada napravljenih rezervacija. Prve isporuke ultraluksuznog EV-a kupcima zakazane su za četvrti kvartal ove godine.