Po želji anonimnog kupca
15

Rolls-Royce Arcadia Droptail je jedinstveni primjerak s najkompleksnijim analognim satom na svijetu

A. M.
Rolls-Royce je predstavio novi model Arcadia Droptail, treći od četiri ultra luksuzna Droptail primjerka. Ovaj model, posebno izrađen za anonimnog kupca, karakterističan je po najkompleksnijem analognom satu ikada ugrađenom u jedan Rolls-Royce model.

Britanski proizvođač luksuznih automobila službeno je predstavio treći primjerak Droptaila, modela kreiranog isključivo po narudžbi i željama bogatog kupca, koji je učestvovao u njegovom razvoju. Treći primjerak zove se Arcadia, mjesto koje u grčkoj mitologiji predstavlja raj na zemlji.

Ovaj primjerak je obojen u specijalnu nijansu bijele boje prožete česticama aluminija i stakla kako bi se stvorio poseban efekat svjetlucanja. Donji dijelovi karoserije izrađeni su od karbonskih vlakana i obojeni su, prvi put za Rolls-Royce Droptail, u srebrnu boju. Hauba je obojena u sjajnu crnu boju, kao i krov koji se može skinuti.

Drugi važan ukras prisutan na Arcadia Droptailu je drvo, prisutno i u putničkom prostoru i u stražnjem dijelu automobila. Jedinstveni primjerak u svom sastavu ima čak 233 drevna umetka, od kojih je 76 komada montirano iznad prtljažnika. Kako bi precizno postavili toliko mnogo dvenih umetaka, Rolls-Royce je morao proizvesti čvrstu bazu od karbonskih vlakana. Dizajniranje i završna obrada drvenih površina trajalo je duže od 8.000 sati, navodi britanski brend.

U isto vrijeme, Arcadia Droptail također dolazi opremljen najsofisticiranijim analognim satom ikada ugrađenim u jedan Rolls-Royce model. Dizajn i izrada ovog fascinantnog sata trajali su pet mjeseci, a sat se sastoji od 119 faseta. Ovaj broj predstavlja 119 godina postojanja britanske marke, obilježenih 2023. godine. Iako cijena ovog luksuza, koji bi nazvali raj na točkovima, nije zvanično objavljena, upućeni mediji navode da je anonimni kupac izdvojio oko 30-tak miliona američkih dolara.

Kao i druga dva prethodna modela, novi Rolls-Royce Arcadia Droptail ispod haube ima 6.6-litreni V12 motor sa 593 KS. Rolls-Royce nije objavio kada će predstaviti četvrti i posljednji primjerak Droptaila.

Vezani članci