auto
5

Roborace predstavio prvi autonomni električni trkaći automobil na svijetu

Klix.ba
Kompanija Roborace je zvanično predstavila prvi autonomni električni trkaći automobil na svijetu koji je debitovao na Mobile World Congressu u Barceloni.

Automobil je nazvan Robocar, a predstavili su ga direktor kompanije Roborace Denis Sverdlov te šef dizajna Daniel Simon. Cilj kompanije je da postane platforma vodećim svjetskim inžinjerima koji će unapređivati softver, a koji će uvesti promjene na ceste svijeta.

Automobil je dizajnirao Simon koji pravi automobile za holivudske naučnofantastične blockbustere, uključujući Ton Legaxy i Oblivion. Robocar je težak 975 kg, dug 4,8 i širok 2 metra. Posjeduje četiri motora koja zajednički razvijaju 402 KS. Napaja ih baterija od 540 kW.

Robocar je napravljen uglavnom od carbonskih vlakana, a njegova maksimalna brzina iznosi 320 km/h.

Automobil koristi brojne tehnologije za autonomnu vožnju, uključujući pet LIDAR sistema, 18 ultrasoničnih senzora, dva optička senzora brzine, šest kamera, GNSS pozicioniranje, a posjeduje i Nvidia Drive PX2 procesor koji može obaviti do 24 biliona operacija u sekundi.

Roborace nudi AI platformu kompanijama koje mogu razvijati vlastiti samovozeći softver.

Kompanija Michelin je zvanični partner za gume te će koristiti Roborace platformu za razvoj svojih budućih guma za cestovnu upotrebu.