Proizveden 1988. godine
4

Rijetki prototip Chevrolet Corvette ZR-1 prodan na aukciji

D. B.
Prije nego automobili završe na tržištu, dizajneri i inžinjeri kreiraju prototip koji se mijenja do finalne verzija, a prvi primjerci često završe u presi. To se dogodilo i s prototipima Chevrolet Corvette ZR-1 "King of the Hill", ali jedan od nekoliko "preživjelih" je sada prodan na aukciji.

Radi se o zaista posebnom automobilu proizvedenom 1988. godine koji je bio osmišljen kako bi se takmičio s "opasnim momcima" iz Italije. Ovakav model je sam po sebi rijedak, a posebno ako je riječ o prototipu jednog legendarnog modela kakav je Corvette.

U pratećim dokumentima se navodi da je Lotus koristio automobil u razvoju motora LT5 V8, a radi se o jednom od samo dva postojeća primjerka prototipa "King of the Hill". Na satu piše da je prešao nešto više od 95.000 km.

Prototip pokreće eksperimentalni 5,7-litarski V8 32V DOHC LTP Phase 2 motor nepoznate snage, ali se zna da je originalni ZR-1 razvijao 380 KS i 501 Nm obrtnog momenta. Motor je uparen sa 6-stepenim mjenjačem, a snaga se prenosi na stražnje točkove.

Automobil je lakiran u Medium metalik plavu boju, a unutrašnjost je presvučena plavom kožom. Prototip nije u savršenom stanju jer radio i grijači ne rade, a ima i ogrebotina na centralnoj konzoli. Ipak, sve to se može lako popraviti.

Novi vlasnik je izdvojio 75.000 dolara.

Vezani članci