Razvija 232 KS
17

Rijetki Mercedes-Benz 190E 2.5-16 Evolution II čeka novog vlasnika

D. B.
Mercedes-Benz 190E 2.5-16 Evolution II je jedan od najpoželjnijih automobila njemačkog brenda, a oni koji imaju dovoljno "dubok džep" mogu učestvovati u aukciji te kupiti primjerak koji je ponuđen na prodaju.

Mercedes je proizveo 190E Evolution kao rivala BMW-u M3 Sport Evolution, a 1990. godine je stigao još ekstremniji model Evolution II. Automobil zahvaljujući svojim panelima izgleda veoma agresivno, dok ključna vizuelna i aerodinamična poboljšanja uključuju prilagodljivo stražnje krilo, spojler na stražnjem staklu, proširene lukove točkova, prepoznatljive branike i veliki prednji spliter. Primjerak na fotografijama je 52. od ukupno 502 proizvedena, a lakiran je u Blue Black Metallic boju. Na njemu su originalne 17-inčne Evo II felge s Toyo Proxes R1R gumama.

Ispod haube modela 190E 2.5-16 Evolution II nalazi se 2,5-litarski četverocilindrični motor koji je razvio Cosworth, a tu je i AMG PowerPack koji uključuje jedinstveno kućište leptira gasa, usis zraka, bregaste osovine, ECU jedinicu i izduvni sistem. Motor razvija 232 KS, a snaga se prenosi na stražnje točkove putem Getrag petostepenog manuelnog mjenjača i diferencijala s ograničenim proklizavanjem.

Evolution II je opremljen samonivelirajućim ovjesom, moćnijim kočionim sistemom s ABS-om te sportskim sjedištima presvučenim crnom kožom s funkcijom grijanja.

Automobil je prešao 116.000 kilometara, a dva dana prije isteka aukcije najviša ponuda je iznosila 155.000 dolara.