Proizveden 1972. godine
9

Rijetki Lamborghini Miura SV ponuđen na prodaju

D. B.
Lamborghini Miura se smatra prvim istinskim superautomobilom koji je bio zaista specijalna mašina, a kada se jedan pojavi u prodaji, tada privuče ogromnu pažnju.

Aukcijska kuća Silverstone Auctions će 31. jula i 1. augusta održati online prodaju kada že biti ponuđen i Miura SV iz 1972. godine. To je jedan od 762 primjeraka modela Miura, jedan od 94 primjerka s karterom motora iz dva dijela, jedan od 147 SV primjeraka i jedan od svega 11 primjeraka s upravljačem na desnoj strani.

U suštini, planirano je da se proizvede samo 9 primjeraka Miure s upravljačem na desnoj strani, ali je australski uvoznik Lamborghinijevih automobila toliko želio dva primjerka da je fabrika ponudila šasije 5036 i 5002 koje su modificirane u odnosu na originalne specifikacije.

Automobil koji se prodaje nosi broj šasije 5036 i proizveden je 31. marta 1972. godine. Došao je s opcionim fabričkim klima uređajem, diferencijalom s ograničenim proklizavanjem i radio uređajem.

Dok je bio u Australiji, promijenio je četiri vlasnika uključujući i distributera Lamborghini Australia koji ga je kupio od drugog vlasnika 2004. godine.

Nakon velike restauracije 2010. godine, automobil je transportovan u Veliku Britaniju te je pronašao petog vlasnika, a kasnije je karoserija lakirana u originalu Rosso Corsa crvenu boju.

Lamborghini je prešao nešto više od 50.000 km u 48 godina postojanja, a od kompletnog osvježavanja motora je prešao svega 573 km.