Najskuplje na svijetu
1

Rijetke registarske oznake koštaju više od 24 miliona dolara

D. B.
Neki ljudi ne štede novac za personalizirane registarske oznake s ciljem da se dodatno istaknu u masi, ali jedne su zaista posebne.

Na web stranici OpenSea se prodaju kalifornijske registarske oznake koje sadrže samo slova "MM", a njihova cijena iznosi čak 24,4 miliona dolara. Ako se prodaju, odnosno ako ih neko kupi, postat će vlasnik najskupljih tablica na svijetu.

U Kaliforniji je registrovano više od 35 miliona vozila, a svako od njih ima unikatne registarske oznake na kojima se nalazi između dva i sedam karaktera. Primjerci Bugatti Chirona i LaFerrarija su ranije viđeni s tablicama na kojima su samo tri karaktera, no primjerci s dva karaktera su izuzetno rijetki u SAD-u. Osim toga, tablice s dva ista karaktera u Kaliforniji su još rjeđi.

"MM" kalifornijske tablice su jedan od svega 35 primjeraka s dva karaktera na teritoriji SAD-a. Dodatnu vrijednost tablicama doosi i NFTtokon koji omogućava pristup digitalnim podacima i predstavlja dokaz autentičnosti. QR kod i ID broj NFT trokena su laserski ispisani na poleđini registarske oznake.

Ove tablice može koristiti novi vlasnik na bilo kojem automobilu.

Zasad su najskuplje tablice prodane u SAD-u plaćene 676.000 dolara, a sadržavale su samo broj 11.

Najskuplje tablice na svijetu plaćene su 14,8 miliona dolara 2009. godine u Abu Dhabiju, a na njima je samo broj 1.