Postoje samo 24 primjerka
4

Rijetka Lancia Hyena Zagato će biti prodana u junu

D. B.
Lancia Hyena by Zagato je ultra rijetki ručno rađeni coupe baziran na legendarnoj Lanciji Delta Integrale, a jedan primjerak će biti prodan na aukciji u junu.

Unikatni automobil je rezultat rada strastvenog ljubitelja četverotočkaša Paula Koota koji je predvodnik njegove proizvodnje. Jedan primjerak će biti prodan na aukciji koja se održava krajem juna u Essenu u Njemačkoj.

Na svijetu postoje samo 24 promjerka modela Lancia Hyena Zagato zbog čega je posjedovanje ovog automobila ravno ostvarenju sna. Talentovani uposlenici Zagata su ručno napravili ovaj italijanski coupe od karbonskih vlakana te on predstavlja jedno od njihovih najvećih remek-djela.

Uzimajući u obzir reli pedigre Lancije Delta Integrale na kojoj je Hyena bazirana, onda je jasno da je ovaj "paket" spreman posramiti mnoge "ozbiljne" automobile.

Karbonska konstrukcija i unutrašnjost su nastali mnogo prije nego što su proizvođači počeli olakšavati svoje SUV-ove panelima od karbonskih vlakana. Hyena je lakša od Delte Integrale za 190 kg, njena težina iznosi oko 1.040 kg. Također, pokreće je tunirani motor od 250 KS ili opciono 300 KS, tako da je jasno da se radi o automobilu visokih performansi.

Hyena se može pohvaliti kombinacijom svih najboljih strana Delte Integrale i svih prednosti korištenja karbonskih vlakana.

Kao što je već navedeno, proizvedena su svega 24 primjerka, a ovo je posljednji što potvrđuje serijski broj 24/24. Također, jedini je primjerak koji je lakiran u Madras plavu boju.

Hyena je u savršenom stanju, prešla je 14.000 km, a proizvedena je 1993. godine.