Debituje na proljeće
8

Renaultov novi kompaktni SUV zvat će se Symbioz

D. B.
Kompanija Renault je zvanično otkrila ime svog novog kompaktnog porodičnog SUV-a, a to je Symbioz.

Naziv Symbioz održava novi dizajnerski izričaj marke, dok sam model spaja užitak u vožnji s naprednom unutrašnjošću i štedljivim motorom E-Tech full hybrid 145.

Ovim modelom Renault nastavlja osvajati C-segment te on predstavlja novo pojačanje u komplementarnoj ponudi vozila, osmišljenoj da ispuni potrebe svih kupaca

Potvrđeno je i da će Symbioz biti predstavljen na proljeće.

Symbioz (fr. symbiose, izvedeno iz starogrčke riječi symbiosis) znači suživot, vrijednost koja je duboko utkana u Renaultov DNK i njegov slogan "vozila za život" (fr. voitures à vivre).

Ta riječ ima sličan oblik u mnogim jezicima (na engleskom je to symbiosis, na španskom simbiose, na italijanskom simbiosi, na bosanskom simbioza), što znači da je lako razumljiva široj publici.

"Novom kompaktnom porodičnom automobilu htjeli smo dati ime koje ima društveni značaj i koje odražava blisku povezanost porodice s njihovim vozilom. Naziv Symbioz savršeno dočarava suživot s vozilom, mjesto na kojem su putnici jedno sa svojim automobilom i svijetom koji ih okružuje", izjavila je Sylvia Dos Santos, voditeljica Odjela za strategiju imenovanja modela vozila.

Renault Symbioz i duh "vozila za život"

Symbioz je oblikovan u skladu s novim dizajnerskim izričajem marke. Dug 4,41 metar, novi SUV je najkompaktniji hibrid u Renaultovoj ponudi vozila C-segmenta. Njegova je unutrašnjost oblikovana da zadovolji potrebe cijele porodice, što znači da nudi obilje prostora i veliki kapacitet za pohranu.

Od Renaultove tehnologije uključuje samo ono najbolje, pa tako i panoramski stakleni krov Solarbay nove generacije, koji upotrebljava tehnologiju tekućih kristala raspršenih na polimerima (PDLC) i koji se zatamnjuje bez upotrebe sjenila, kao i motor E-Tech full hybrid sa 145 KS u vozilu smanjene mase (ispod 1.500 kg), koji povećava užitak u vožnji i smanjuje potrošnju goriva.

Renault nastavlja ofanzivu u C-segmentu

Renault je povezan sa svim svojim kupcima, bili oni privatni ili poslovni, a uvijek je spreman ispuniti njihove potrebe. U tu je svrhu marka osmislila komplementarnu ponudu električnih i hibridnih vozila C-segmenta za Evropu, koja izglea ovako

  • E-Tech electric:

  • Mégane, tehnološki napredan kompakt – 4,20 metara

  • Scénic, novo električno vozilo za porodice koje postavlja mjerila – 4,47 metara

  • E-Tech full hybrid:

  • Symbioz, kompaktni porodični SUV – 4,41 metar

-Austral, tehnološki napredan premium SUV – 4,51metar

  • Mégane Conquest, SUV coupé dinamičnog dizajna – 4,56 metara.