Zanimljiva ideja
7

Renaultov konceptni SUV mijenja dužinu ovisno o režimu vožnje

DP
Dimenzije nisu standardna karakteristika električnog Renaultovog koncepta Morphoz.

Renault Morphoz je električni koncept automobil koji se izdužuje i skraćuje ovisno o potrebi vozača i terena na kojem se kreće.

Većina kupaca novog automobila želi da njihovo vozilo zauvijek zadrži dimenzije koje ima neposredno poslije izlaska iz fabričkog kruga. Koncept Renault Morphoz se može voziti u gradskom i režimu putovanja i upravo je to razlog promjene dužine automobila.

Kada je postavljen za uličnu vožnju, njegov međuosovinsko rastojanje se smanjuje. Koncept u gradskom načinu pokreće manja baterija. Režim putovanja produžava međuosovinsko rastojanje, pomiče haubu naprijed do tačke A stuba, a zadnji dio vozila ide unazad, kako bi stvorio veći prostor za prtljag.

Renault planira da Morphoz na dužim putovanjima koristi struju iz stanice za punjenje smještene u podnožju automobila. Sistem automatski koristi paket baterija snage od 50 kWh. Domet vozila u režimu putovanja premašuje 700 kilometara, piše Drive.

Dio interijera izrađen je u žutoj boji. Upraljvač je neobičnog izgleda, a tu su i četiri konvencionalna sjedišta koja se mogu rotirati.

Renault Morphoz nije autonomno vozilo, ali iz kompanije kažu da će imati treći stepenj autonomije - kompjutersko upravljanje u najvećem broju slučajeva, ali pojedine operacije morat će obaviti vozač.

Kompanija ima hrabre vizije kada je riječ o budućnosti električnih vozila, a koncept Morphoz nije samo plod bujne mašte dizajnera. CMF-EV platforma koju koristi Morphoz djelo je kompanije Renault-Nissan Alliance i trebala bi postati osnova električnih automobila i koncepta Nissana.

Morphoz je još uvijek koncept, pa ne treba očekivati da će se uskoro pojaviti na ulicama. Pojedini elementi dizajna naći će mjesto u budućim vozilima Renaulta. Kompanija želi kupcima ponuditi sistem osvjetljenja koji se nalazi na Morphozu, ali vjerovatno će proći desetljeća prije nego što dizajn Morphoza postane svakodnevica.