Sjajni rezultati
11

Renault ZOE je najprodavaniji električni automobil u Evropi

D. B.
Renault ZOE je uspio nadmašiti sve ostale električne modele na tržištu te je najprodavaniji električni automobil u Evropi.

Kompanija Renault je objavila podatke koji otkrivaju da je prodala više od 84.000 primjeraka modela ZOE između januara i novembra ove godine, gotovo dvostruko više u odnosu na isti period prošle godine.

ZOE je također najprodavanije električno putničko vozilo u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španiji i Portugalu. Od početka proizvodnje 2012. godine Renault je u Evropi prodao više od 268.000 primjeraka.

Renault ima i najprodavanije električno lako komercijalno vozilo u Evropi, a to je Kangoo Z.E. koji se pojavio na Starom kontinentu prije 10 godina. Od januara do novembra je prodano 8.498, a od početka proizvodnje 57.595 primjeraka ovog modela. Renaultovu električnu ponudu čine i modeli Twizy te Master Z.E.

Renault priprema novi električni kompaktni hatchback za sljedeću godinu, koji ke najavljen konceptom Megane eVision Concept, a bit će rival modelima kao što je Volkswagenov ID.3.

Ovaj model će biti baziran na CMF-EV platformi koju će dijeliti s Nissanovim modelom Ariya, a koncept koristi električni motor koji razvija 217 KS i 300 Nm obrtnog momenta. Napaja ga baterija od 60 kWh koja podržava 130 kW punjenje. Za ubrzanje koncepta od 0 do 100 km/h potrebno je manje od 8 sekundi.