Širenje ponude
27

Renault planira novi sestrinski model crossovera Captur

Klix.ba
Foto Autocar
Foto Autocar
Kompanija Renault će se pridružiti kompanijama kao što su Opel, Citroen i Ford te će ponuditi dva mala crossovera slične veličine.

Renault radi na razvoju sestrinskog modela crossovera Captur koji uskoro dobija drugu generaciju, a novi model se očekuje 2020. godine.

Prototip baziran na modelu Clio je nedavno viđen na testiranju u Španiji gdje Renault proizvodi Captur u postrojenju u Valladolidu. Automobil je imao značajno podignutu karoseriju, veće naplatke i gume te širi razmak između točkova, a to znači da Cliova karoserija prekriva adaptiranu platformu.

Renault će koristiti CMF-B platformu koju koriste novi Clio i Captur, a mogla bi se pojaviti i sportska verzija fokusirana na vozača, nešto slično kao što Ford radi s Pumom uz Ecosport.

Kao i novi Captur, takav model bi mogao biti ponuđen s benzinskim, dizelskim i plug-in hibridnim pogonom.

Opel u istom segmentu nudi Crossland X fokusiran na praktičnost i Mokku X orijentisanu na stil, dok Citroen ima C3 Aircross i C4 Cactus na sličnim pozicijama na tržištu, ali ovi modeli ipak privlače različite kupce.

B-SUV ili kompaktni SUV modeli poput Captura najpopularnija su kategorija SUV-ova te u prošloj godini čine 41 posto tržišta. Captur je jedan od najprodavanijih modela u klasi.