Novo u ponudi
49

Renault Megane dostupan i sa novim TCe 165 benzinskim motorom

Klix.ba
Nakon što je u svoju ponudu motora za Megane GT kompanija Renault uvrstila snažnog dizelaša krajem prošle godine, kupci su dobili još jedan izbor, a to je novi benzinac.

Radi se o 1,6-litarskom četverocilindričnom motoru s turbopunjalem nazvanom Energy TCe 165, koji razvija 163 KS i 250 Nm obrtnog momenta.

Novi motor je zapravo detunirana, odnosno slabija verzija motora koji je moguće dobiti i za sportski Megane GT, a koji u tom slučaju isporučuje 202 KS, odnosno dodatnih 39 KS. Obrtni moment je također veći i iznosi 280 Nm. Baš kao što je slučaj sa sportskom verzijom, motor je i ovog puta dostupan samo sa sedmostepenim automatskim mjenjačem u Renaultovom vokabularu poznatim kao EDC. Posjeduje tehnologiju "mokrog kvačila" za bolju i stabilniju promjenu stepena prenosa.

Što se tiče performansi motora, Megane će od 0 do 100 km/h ubrzavati za pristojnih 8,2 sekunde te će dostizati maksimalnu brzinu od 215 km/h. To znači da je sekundu sporiji od snažnog GT-a, koji ima i veću maksimalnu brzinu od 233 km/h. Iz Renaulta tvrde da će Megane s novim motorom preći jedan kilometar za 29,1 sekundu.

Novi motor u projeku troši šest litara na 100 pređenih kilometara, a emisija CO2 iznosi 134 g/km.

Renault već prima narudžbe u Francuskoj za Megane opremljen ovim motorom, kako za hatchback, tako i za karavan. Najjeftinija verzija košta 29.100 eura, a najskuplja 30.900 eura.

Oni koji su spremni platiti više, mogu sačekati doalzak najsnažnijeg modela RS, koji će se pojaviti 2018. godine, a krajem te godine se očekuje i verzija Trophy.