Legenda iz devedesetih
10

Renault Clio Williams restauriran do savršenstva

D. B.
Jedan od najlegendarnijih snažnih hatchback modela iz devedesetih godina prošlog stoljeća, koji je u potpunosti restauriran i doveden u savršeno stanje, uskoro će biti prodan na aukciji.

Renault više ne nudi snažne verzije modela Clio, no ovo ime je ostalo upisano u historiju najboljih snažnih hoatchback modela u historiji zahvaljujući i onom koji je nazvan po Williams F1 timu.

Detaljno restaurirani primjerak originalnog modela Renault Clio Williams uskoro će biti prodan na aukciji, a njegove fotografije bude nostalgiju za devedesetim.

Riječ je o modelu Renault Clio Williams Phase I iz 1994. godine, jednom od 390 primjeraka koji su završili u Velikoj Britaniji. Kao i svih automobili iz originalne serije, posjeduje metalnu pločicu na centralnoj konzoli sa svojim proizvodnim brojem #180. Nedavno je automobil u potpunosti restauriran, a uloženo je 2.000 radnih sati kako bi se u ovaj Clio udahnuo novi život.

Renault Clio Williams se lako razlikuje od slabijih verzija, čak i od sportskog modela Clio 16S, zahvaljujući Sports metalik plavoj boji koja je bila jedina opcija, zlatnim Speedline laganim felgama, haubi s ventilacijskim otvorom i asimetričnim ispupčenjem, širim prednjim i stražnjim blatobranima, sportskim branicima u boji karoserije i hromiranim završetkom izduvne cijevi.

U unutrašnjosti su kadice, plavi brojčanici i drugi plavi detalji koji podsjećaju na Williams F1 tim. Pojavile su se i verzije sa šiberom, no prvi primjerci su se proizvodili bez njega, zbog čega su i lakši.

Primjerak na fotografijama još uvijek ima Philips radio kasetofon, koji je rakođer restauriran.

Legendarni francuski hatchback pokreće 2,0-litarski motor koji razvija 145 KS i 175 Nm obrtnog momenta. To ne zvuči mnogo po današnjim standardima, no treba imati u vidu da je riječ o automobilu teškom samo 981 kg. Snaga se prenosi na prednje točkove putem petostepenog manuelnog mjenjača.

Ne treba zaboraviti da ovaj model ima specijalno podešeni i "tvrđi" ovjes te širi trag točkova, što je rezultat rada odjela Renault Sport.

Automobil posjeduje kompletnu dokumentaciju uključujući i historiju servisiranja, a prešao je 208.277 kilometara. Međutim, od restauracije je "upisao" samo 5.150 kilometara.

Restauracija je trajala od decembra 2014. do maja 2018. godine te je od tada automobil uvijek u grijanoj garaži. Osim izvanrednog stanja eksterijera i unutrašnjosti, podvozje i prostor motora su dokaz velikog ulaganja u automobil.

Renault Clio Williams iz 1994. godine bit će prodan 25. februara, a očekuje se da će dostići cijenu između 30.000 i 35.000 funti.