Ograničena verzija
7

Renault Clio R.S. 18 inspirisan Formulom 1

Klix.ba
Renault je proslavio 40 godina prisustva u Formuli 1 prošle godine, a sada je odlučio u tom duhu pripremiti snažni petovratni hatchback.

Radi se o modelu Clio R.S. 18, koji najavljuje novi bolid Renault Sporta, a to je R.S. 18 F1. Međutim, odmah treba biti jasno da se radi samo o vizuelnom paketu namijenjenom Cliju RS. Specijalna verzija je zapravo 220 EDC verzija koja standardno dolazi s izduvnim sistemom Akrapovič (opcija kod standardnog modela) kako bi se naglasio zvuk 1,6-litarskog benzinskog motora s turbopunjačem, koji razvija 220 KS i 280 Nm obrtnog momenta.

Ono po čemu se Clio RS i R.S. 18 razlikuju su oznake na prednjim vratima, kao i dijamantni motiv na krovu. Renault se odlučio i za sive naljepnice, kao i crni Renaultov logo kako bi automobil imao agresivniji izgled. Prednji branik je ukrašen Sirius žutom bojom tipičnom za Renault Sport, dok dominira Deep crna boja.

Na pragovima su numerisane pločice koje jasno govore da se radi o ograničenoj verziji. Unutrašnjost je ukrašena imitacijom karbonskih vlakana, na patosnicama je natpis Renault Sport, dok je sportski upravljač presvučen kombinacijom kože i Alcantare.

Specijalna verzija je vjerovatno posljednji trzaj aktuelne generacije Clija, jer će nova generacija biti predstavljena na Sajmu automobila u Parizu u oktobru.