Sve su veći biznis
32

Registarske oznake s brojem 20 prodane za 1,68 miliona dolara

D. B.
Kolekcionarske registarske oznake su već dugo veliki biznis, a u Australiji su jedne prodane za 1,68 miliona dolara. Taj iznos je dovoljan za kupovinu ogromne kuće i bar dva superautomobila, no oni s dubokim džepovima to baš i ne gledaju na taj način.

Riječ je o registarskim oznakama s brojem 20, koje su prijavljene u Victoriji. Riječ je o tablicama s dvije oznake, koje su među 90 postojećih dvocifrenih u državi, odnosno jedne od svega devet s "okruglim" brojem.

Iako zvuči suludo potrošiti toliko novca na registarske oznake, one su ipak postale veliki biznis te im je vrijednost naglo porasla u proteklim godinama. Ovakve tablice nisu cijenjene samo u Australiji, nego i u drugim dijelovima svijeta. Što je manje brojki na njima, tablice su skuplje. Prije nekoliko godina su ove tablice uočene na običnom Mercedesovom modelu C 200 karavan iako su vrednije 50 puta u odnosu na automobil.

Također, ovo nisu najskuplje prodane australske tablice, jer je u januaru postavljen rekord za tablice s brojem 1, čija je cijena iznosila 8 miliona dolara.