auto
0

Razlog kašnjenja – mobilni telefoni

Sarajevo-x.com
Ukoliko kasnite na posao, znajte da je vozač koji tokom vožnje koristi svoj mobilni telefon kriv zbog toga, tvrde američki istraživači. Naime, stručnjaci smatraju da vozači koji tokom vožnje koriste mobilne telefone blokiraju i usporavaju saobraćaj te stvaraju nesnosne gužve.

"Korištenje mobilnog telefona tokom vožnje je kao propuh u liftu – svi prisutni pate“, kazao je za Associated Press Peter Martin, jedan od istraživača i profesor sa Univerziteta u Utahu.

Mnoge studije ukazale su već na štetnost korištenja mobilnih telefona u saobraćaju pa su mnoge države stoga zakonom zabranile korištenje telefona tokom vožnje. Posljednja studija pokazuje i utjecaj mobilnih telefona na navike vozača i brzinu odvijanja saobraćaja.

"Sve je u vezi sa promjenama brzine. Kada vozač kojeg ne ometa razgovor na mobilni telefon prati vozilo ispred sebe on će se prilagođavati njegovoj brzini. Kada vozač razgovara na telefon, on se ne može skoncentrisati na saobraćaj, sporije reaguje i zaboravlja gdje je krenuo. Na taj način, on usporava i blokira ostale učesnike u saobraćaju“, smatra Martin.