Konkurentan segment
10

Raste prodaja malih crossovera u Evropi - Volkswagen T-Roc izbio na vrh klase

Klix.ba
Klix.ba Arhiv
Klix.ba Arhiv
Prodaja malih crossovera u Evropi nastavlja svoju krivu rasta u 2019. godini uz još jedan dvocifreni rast u prvom kvartalu. Povećanje od 11% dovodi do skoro 570.000 prodanih primjeraka, što znači da ćemo ove godine po prvi put vidjeti više od 2 miliona prodanih automobila u ovom segmentu.

Ovaj segment već čini 14% ukupnog evropskog tržišta automobila, te je porastao za još dva procentna poena u jednoj godini. To znači da se ovaj segment dodatno približio segmentu kompaktnih automobila ("Golf klasa") i uskoro bi mogao postati drugi najveći segment u Evropi nakon subkompaktnih automobila.

Nije ni čudo da se proizvođači koji nemaju modele u ovoj klasi žure da se pridruže ovoj unosnoj utrci, dok postojeće marke udvostručuju svoje napore. Kao rezultat toga, ovo nije samo jedan od najvećih segmenata u smislu obima, već i po broju predstavnika klase sa čak 29 automobila u segmentu, s tim da još nekoliko potpuno novih modela dolazi ove godine.

Klix.ba Arhiv
Klix.ba Arhiv

Novost je i novi predvodnik ovog segmenta. Sada je to Volkswagen T-Roc koji je nadmašio svoje rivale i izbio na prvo mjesto samo godinu dana nakon početka prodaje. Sada T-Roc drži 10% segmenta, ali bivši lider Renault Captur nije daleko iza sa samo 1.000 manje prodanih primjeraka. Zanimljivo je da prodaja Captura i dalje raste iako je druga generacija ovog megapopularnog Renaulta spremna za predstavljanje u drugoj polovini ove godine. Kao rezultat ove promjene generacije kod Captura prilično je izvjesno da će T-Roc imati najbolje prodajne rezultate na kraju ove godine čime bi trebao sa trona skinuti Captur koji je prvo mjesto ovog segmenta uvjerljivo držao punih pet godina.

Klix.ba Arhiv
Klix.ba Arhiv

Uz T-Roc odlične rezultate ali i sami vrh klase cilja vrlo popularni Dacia Duster koji je zahvaljujući dolasku nove generacije i velikom osvježenju zabilježio porast od 19 odsto u ovom kvartalu u odnosu na isti period prošle godine.