auto
0

Završen WRC-Rally Argentina

Klix.ba
Let Burnsa prije problema sa turbom
Let Burnsa prije problema sa turbom
Marcus Gronholm je bio iznenađujuće brz na zadnjih pet “special stageova” te je na taj način došao do svoje treće pobjede u ovogodišnjem šampionatu.

Na početku trećeg dana takmičenja Marcus je držao drugo mjesto te je imao zaostatak od 15,2 sekunde za tada vodećim Markko Martinom. Gronholm je nakon toga vozio kao katapultiran te postavio najbrža vremena a prvo vrijeme iza njegovog je bilo čak 9,3 sekunde sporije.

Nikad nećemo saznati da li bi Markko Martin izdržao Gronholmov pritisak jer je nedaleko u SS-u njegov motor otkazao, što je značilo kraj natjecanja po drugi put sa novim Focusom ove sezone. Gronholm je i na idućem Capilla del Monte brzincu postavio rekordno vrijeme koje mu je obezbjedilo odlučujuću prednost od 20 sekundi u odnosu na timskog kolegu Burnsa i Sainza koji je još uvijek bio na trećoj poziciji nakon jučerašnjeg kašnjenja iz parc fermea.

Iza Gronholma održavala se velika bitka za drugo mjesto između pomenutog dvojca. U početku se činilo da je Sainz uistinu pritisnuo Richarda, ali tek u kasnijem dijelu Burns zakucava paučicu gasa do poda i tako ostavlja Carlosa na trećoj poziciji. Ove dvije ekipe su stigle na zadnji brzinac sa razlikom od 5,3 sekunde. Sainz je na početku SS-a bio znatno brži, ali ne previše te je izgledalo da Burns ima šanse da zadrži bolju poziciju. Ali WRC ne bi bio to što jeste kada bi sve prošlo bez uzbuđenja. Na sljedećem brzincu je otkazao turbo punjač na Englezovoj 206-ici te je prošao kroz mjerenje vremena čak 51,5 sekundi iza Sainza, što je bilo više nego dovoljno da ovaj zaposjedne drugo mjesto. Burns se i pored svih ovih mehaničkih problema uspio nekako dovući do cilja u razumnom vremenu koje mu obezbjedilo treću poziciju.

Iza njih solidan nastup su također imali i Harri Rovanpera kao i Petter Solberg te su završili kao četvrti odnosno peti u poredku Argentina rallya. Burns nije bio jedini koji je doživio mehaničke probleme. Francois Duval je bio sedmi na kraju drugog dana ali ozbiljni problemi sa mjenjačem na drugom brzincu trećeg dana koštali su ga gotovo 5 minuta. To je mladog Belgijanca bacilo izvan mjesta koja osvajaju bodove, ali on je ponovo pokazao veliko umjeće i hrabrost, te pored mjenjača koji je ponovno zapinjao osvojio konačno osmo mjesto u poredku.

Ovaj dobar rezultat Duvala ja na neki način bio i na račun Armina Shwarza koji sa šestom pozicijom bio na putu da ostvari najbolji rezultat za Hyundai ove godine, ali Accent nije izdržao te je sa dimom iz motora otišla i nada za bodove iz Argentine.

Na problemima Duvala, Martina i Shwarza najviše su profitirali vozači Škoda WRC tima,Didier Auriol i Toni Gardemeister, koji su završili na šestoj i sedmoj poziciji.

Generalni poredak vozača nakon Argentina Rallya glasi:

  1. Richard Burns 32 bodova
  2. Marcus Gronholm 30 bodova
  3. Carlos Sainz 24 boda
  4. Sebastian Loeb 17 bodova
  5. Collin McRae 17 bodova