auto
0

Završen Acropolis Rally

Klix.ba
Napokon kupanje u pobjedničkom šampanjcu za hladnokrvnog Martina
Napokon kupanje u pobjedničkom šampanjcu za hladnokrvnog Martina
Markko Martin je konačno došao do svoje prve pobjede u WRC takmičenju i to u pravom šampionskom stilu, ne ispuštavši vodstvo od prvog dana takmičenja.

Ovaj put sve zvijezde su bile naklonjene Martinu, a ako je iko zaslužio pobjedu nakon brojnih odustajanja zbog mehaničkih kvarova novog Focusa onda je to on. Markko je ugrabio vodstvo u ranoj fazi rallya i to od svog timskog kolege Duvala koji je neslavno završio svoj nastup u kanalu pored puta.

Ipak ni Markkov nastup nije prošao bez problema jer mu je drugog dana takmičenja na SS5 hauba, nakon što su osigurači popustili, skočila pravo na prednje staklo.

Uzbudljiva borba se je vodila i za drugo mjesto i to između starog vuka Carlosa Sainza i “rookija” Pettera Solberga. Nakon što je Sainz izgubio vodstvo, sreća mu je se osmjehnula jer je Solbergu na jednoj dionici zasmetao Collin Mcrae koji je imao problema sa elektronikom Xsare te je i on izgubio svoju četvrtu poziciju i pao na čak osmu. Tako je Mcrae ni kriv ni dužan odredio ko će stajati na drugoj stepenici pobjedničkog postolja.

Interesantna borba se vodila i za četvrto odnosno peto mjesto i to između Richarda Burnsa i Tommija Makinena, a kao pobjednik je izašao Burns i još jednom dokazao kako je najuporniji u skupljanju bodova u šampionatu.

Rezultati Acropolis Rallya

  1. M. MÄRTIN - Ford Focus 4h53'40"500
  2. C. SAINZ - Citroën Xsara 00'46"00
  3. P. SOLBERG - SUBARU Impreza 00'52"70
  1. R. BURNS - Peugeot 206 02'06"60
  2. MÄKINEN - Subaru Impreza 02'12"30
  3. ROVANPERÄ - Peugeot 206 03'44"70
  4. PANIZZI – Peugeot 206 03'54"30
  5. McRAE - Citroën Xsara 04'05"00
  6. AURIOL – Škoda Octavia 06'27"20
  7. LATVALA - Ford Focus 11'33"40

Imresivne nastupe su zabilježili i asfaltni genije Gilles Panizzi u svojoj privatnoj 206-ici te sedmim mjestom dokazao kao se sve bolje snalazi i na grubim terenima poput Acropolisa, a pored njega treba spomenuti nadolazeću i najmlađu zvijezdu WRC šampionata Jarri-Matti Latvalu koji je ostvario odlično deseto mjesto u Focusu.

Da sve prođe u znaku Markka Martina pobrinuli su se i organizatori dodjeljujući mu Inmarsat Star of the Rally nagradu koju je u potpunosti zaslužio.