auto
0

WRC - Solberg i Citroen šampioni!

Klix.ba
Slavlje vatrenog Norvežanina
Slavlje vatrenog Norvežanina
Konačno je nakon zadnjeg rallya sezone u Velikoj Britaniji došao kraj neizvjesnosti, ali naravno ne bez uzbudljivog vrhunca situacije.

Dominacija Peugeota i Citroena na početku ove sezone nam je dala naslutiti da će šampion najvjerovatnije biti jedan od vozača ove dvije francuske ekipe.

Rijetko ko je mogao vjerovati da će vozač neke druge ekipe uspjeti u tome, ali je Petter Solberg zahvaljujući izuzetno dobrim vožnjama i rezultatima u drugom dijelu sezone došao u situaciju da se do zadnjeg rallya bori za titulu sa još trojicom vozača.

Richard Burns je kao što znate zbog bolesti odustao i prije početka samog događaja, dok je King Carlos Sainz odustao zbog serije pehova koji mu se na otoku, očito je, neminovno dešavaju.

Tako su u borbi za titulu ostali samo Loeb i Solberg. Ipak obojica su imali mnogo parametara koje su trebali uzeti u obzir. Solberg je bez ikakvog razmišljanja i kalkulisanja morao završiti isperd Loeba. I najmanja greška bi titulu direktno dala u ruke Sebastiana.

Loeb je, ipak, znao da Solberg osvaja titulu ostane li ispred njega, te je pored togao morao misliti i na timske naredbe i osiguravanje dovoljno bodova za konstruktorsku titulu. Ove godine konstruktorska titula je bila glavni cilj ekipe Citroena te Seb nije mogao sebi priuštiti da zbog preforsiranja izleti i završi bez ičega.

Činjenica da je njegova ekipa osvojila taj željeni naslov je slaba utjeha za Loeba, ali će do iduće sezone morati biti dovoljna, te njegova uloga u tome treba biti izuzetno cijenjena.

Konačni poredak Wales Rally Great Britain:

  1. Solberg / Mills - Subaru 3h28'58"100
  2. Loeb / Elena - Citroën 00'43"60
  3. Mäkinen / Lindstöm - Subaru 02'58"80
  4. McRae / Ringer - Citroën 05'28"10
  5. Duval / Prevot - Ford 07'16"10
  6. Loix / Smeets - Peugeot 08'06"50
  1. Stohl / Minor - Peugeot 08'48"40
  2. Kresta / Tomanek - Peugeot 09'02"60