Humanitarna akcija
14

Rally for Heroes: Britanski veterani u karavani skupih automobila prošli kroz Mostar

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Šezdeset vozila će u deset dana proći deset zemalja i preći pet hiljada kilometara prikupljajući sredstva za udruženje SSAFA, jednu od najstarijih humanitarnih organizacija koja pruža podršku britanskim vojnicima i njihovim porodicama.

Rally for Heroes danas je svratio i u Mostar, a organizuje se svake dvije godine i ovo je peti po redu. U njemu učestvuju članovi britanskih oružanih snaga, veterani, ali i civili koje povezuju ljubav prema automobilima i želja da podrže oružane snage.

Karavan je na mostarskom Španskom trgu pozdravio i ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Edward Ferguson, sretan što može biti dio ovakve akcije.

"Ako ste ljubitelji automobila onda je ovo pravo mjesto za vas, imamo odličnu selekciju vrijednih i rijetkih automobila, posebno Lamborghinija, Jaguara, McLarena... Nama u Ambasadi ovo je odlična prilika da produbimo zaista odličnu saradnju koju imamo s Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, njihov orkestar je danas tu, a također i mehaničari koji su iskoristili ovu priliku da se upoznaju o novim motorima i da ih malo pročačkaju", kazao je ambasador Ferguson.

Ferguson je kazao kako se vozači nisu žalili na bh. puteve, da su zahvalni zbog olakšanog ulaska u zemlju, zahvalivši se posebno na policijskoj podršci jer je cijela vožnja do Mostara prošla bez problema, što nije lako izvesti sa šezdeset vozila jer se formira kolona veća od jednog kilometra.

Steven Shaw, direktor operacija Rally for Heroes i oficir Kraljevske mornarice, zahvalio se na dobrodošlici te kazao kako je ova turneja planirana čak osamnaest mjeseci, a realizirana je uz podršku Ambasade Velike Britanije, Oružanih snaga BiH i policije.

"Nama je ovo zaista veoma važno jer mi na ovaj način odajemo počast našim palim junacima. Na jednom automobilu u koloni nalaze se fotografije 450 palih vojnika u Afganistanu, to je trajni spomen na njihovu žrtvu i mi im na taj način odajemo počast za služenje našoj zemlji", izjavio je Shaw, istaknuvši naporan dobrotvorni rad i do sada prikupljenih 130 hiljada funti.

Britanski veterani pomažu svojim saborcima, ali su pomogli i nekim organizacijama u našoj zemlji, kao što je Centar za djecu i omladinu s posebnim potrebama "Los Rosales" u Mostaru. Njegova direktorica Mirna Mezit zahvalila se na donaciji, kazavši da je ponosna što je njena institucija dio ovako velike i humane priče.

"Oni su pripremili paketiće za našu djecu, ali bitnije je da se za naš centar čuje u Britaniji, da smo dio jedne velike priče", kazala je Mezit.

Nakon Mostara atraktivni karavan svoj put nastavlja prema Sarajevu, a druženje s građanima glavnog grada naše zemlje planirano je od 19 sati na Trgu djece Sarajeva.