Za bogate kolekcionare
9

Raikkonenov bolid iz 2002. godine na aukciji će dostići milionski iznos

D. B.
Fanovi Formule 1 s dubokim džepovima imaju fantastičnu priliku da posjeduju dio historije.

Ove sedmice će u St. Moritzu u Švicarskoj biti održana aukcija na kojoj će biti prodan Mclarenov bolid MP4-17 koji se počeo koristiti u sezoni Formule 1 2002. godine. Bolidom je upravljao tadašnji vozač McLaren-Mercedesa Kimi Raikkonen, koji trenutno vozi za Alfa Romeo i koji odlazi u penziju na kraju sezone.

Bolid nosi broj šasije MP4-17A-06 i bio je korišten kao rezervni u prve tri utrke sezone, a potom je debitovao na utrci za Veliku nagradu Evrope. Tada je slavni finski vozač Raikkonen završio na trećoj poziciji. Nakon kvara motora na narednoj utrci, Raikkonen je osvojio drugu poziciju na utrci za Veliku nagradu Francuske, dok je njegov tadašnji timski kolega David Coulthard bio treći. U nastavku sezone je bilo svega, ali i podija za ekipu Mercedesa.

McLaren nije mogao na vrijeme pripremiti novi bolid za novu sezonu pa je postojeći unaprijeđen na MP4-17D specifikacije. Coulthard je ga dovezao do pobjede na otvaranju sezone u Australiji, a nakon što je služio kao testni bolid za naredne dvije utrke, Raikkonen se ponovo našao u kokpitu na utrci za Veliku nagradu San Marina te je završio na drugoj poziciji. Tu sezonu je okončao drugim mjestom na stazi Suzuka u Japanu u istom bolidu.

Bolid je dizajnirao Adrian Newey zajedno sa Mikeom Coughlanom, Neilom Oatleyjem i Peterom Prodromouom. Pokreće ga 3,0-litarski Mercedes-Benz FO110M V10 motor koji razvija 845 pri 18.500 rpm. Uparen je sa sedmostepenim automatskim sekvencijalnim mjenjačem koji je dizajnirao McLaren, dok elektroniku potpisuje TAG. Bolid nosi originalno West ruho, ima Enkei točkove s Michelin gumama te Hitco kočione diskove s AP Racing kočionim kliještima.

Očekuje se da će bolid biti prodan po cijeni između 2 i 2,5 miliona franaka na aukciji koja se održava 17. septembra.