Potvrdio Oliver Blume
18

Prvi hibridni Porsche 911 stiže na ljeto

D. B.
Ova godina će biti najveća u historiji Porschea kada je riječ o lansiranju njegovih modela, a osim predstavljanja nove Panamere, Macana i Taycana, njemački proizvođač je zvanično potvrdio dolazak hibridne verzije modela 911.

Direktor Porschea Oliver Blume je najavio dolazak elektrificiranog modela 911, koji će biti predstavljen tokom ljeta. Koristit će tehnologiju razvijenu na stazi za utrke, kako bi se mogao takmičiti s hibridnim sportskim automobilima i superautomobilima konkurentnih brendova.

"Još jednom koristimo tehnologiju razvijenu u svijetu motosporta za modele serijske proizvodnje. Naši kupci mogu očekivati nove tehnološke inovacije", rekao je Blume.

O Porscheu 911 Hybrid se malo zna, no jasno je da će biti dio osvježavanja sredinom životnog ciklusa modela. Međutim, vjeruje se da će Porsche ugraditi motor između prednjih točkova, kako bi 6-cilindrični SUS motor ostao odgovoran za pokretanje stražnjih točkova.

Vjeruje se da je Porsche u razvoju ovog modela, odnosno električnog dijela pogona, sarađivao s kompanijom Rimac, u kojoj ima vlasničkog udjela. Specijalno dizajnirana litij-jonska baterija je razvijena s fokusom na smanjenje težine, više nego na domet. Kao rezultat toga, očekuje se da će 911 biti standardni, samopuneći hibrid, a ne plug-in hibrid.

Redizajnirani 911 (992.2) je "špijuniran" tokom testiranja, imao je novu prednju masku s redizajniranim usisima zraka, novim prednjim i stražnjim svjetlima. Pored modela 911, Porsche je u procesu proizvodnje novog Taycana, uključujući novi Turbo GT, kao i treće generacije Panamere te potpuno električnog Macana.