Yukon SUV
34

Provozajte se u "tenku na točkovima": GMC-ov terenac može napraviti "uraganski okret"

N.N.
Startup proizvođač električnih automobila Rivian fascinirao je javnost opcijom okretanja u mjestu R1T pick-upa i R1S SUV-a. Točkovi na lijevoj strani vozila okreću se u suprotnom smjeru od onih na desnoj strani, što omogućava da se vozilo zavrti poput tenka.

GMC je odlučio istu pogodnost pružiti vlasnicima novog modela Yukon SUV-a 2021 i nazvao je "uraganski okret".

Postoji nekoliko ključnih razlika između GMC-ovog modela i automobila koji proizvodi Rivian. Rivian pokreću četiri različita elektromotora i koriste se za pogon svakog od četiri točka. Točkovi omogućavaju da se vozilo zaista okreće oko centralne osi s niskim koeficijentom trenja guma. Glavna razlika između modela odnosi se na činjenicu da Yukon pokreće jedan motor s pogonom na zadnjim točkovima ili na sva četiri.

Kako se Yukon okreće u mjestu?

Inženjeri kompanije su za Motortrend objasnili da se "uraganski okret" aktivira kada kompjuter shvati da je vozač namjerno ugasio kontrolu stabilnosti ili snažno okrenuo volan u stranu i nagazio papučicu gasa. Kada se vozilo nalazi na skliskoj podlozi kao što je snijeg ili asfalt prekriven pijeskom, sustav uspostavlja kontrolu nad kočnicama i to posebno na strani prema kojoj se vozilo kreće (kada ide desno, regulira rad desnih kočnica i obrnuto). Tako potiče neku vrstu kružnog kretanja. GMC se u ovim uvjetima okreće oko prednje osovine. Kada držite nogu na papučici gasa, vozilo sužava radijus kružnog kretanja do trenutka kada se počinje vrtjeti oko svoje centralne ose poput Riviana.

Dakle, novi Yukon karakterizira pogon na sva četiri točka, s maštovitim rješenjem kočionih diskova i elektronskom kontrolom proklizavanja zadnjeg diferencijala. Time usmjerava okretni moment motora između zadnjih točkova, kako bi se omogućila potpuna kontrola vozila i izvelo okretanje u mjestu.

Ovi pokreti su poput tropske oluje u usporedbi s "ciklonom" koji nastaje kada se Rivian s četiri elektromotora okreće u mjestu. Ipak, GMC zaslužuje pohvale, jer je uspio stvoriti efekt "uraganskog okreta" uz pomoć V-8 motora i moderniziranim pogonom na sva četiri točka.