Conneryjevo "tehnološko čudo"
0

Prodaju se nacrti Bondovog automobila

Sarajevo-x.com
Nacrti legendarnog Aston Martina DB5, koji se koristio u filmovima o britanskom agentu Jamesu Bondu, koji sadrže sve tehnološke dodatke i oružja, ponuđeni su na prodaju.

Srebrni automobil, kojeg je vozio glumac Sean Connery, postao je jedan od najpoznatijih automobila na svijetu zahvaljujući filmu Goldfinger koji je snimljen 1964. godine, piše Daily Mail.

Bondovi fanovi širom svijeta će imati šansu kupiti unikatnu uspomenu koja daje uvid u nevjerovatne uređaje koji se nalaze u Bondovom automobilu.

U nacrtima se može vidjeti apsolutno sve, od mitraljeza Browning montiranih na prednjem dijelu, pa do uređaja za bušenje guma i prosipanja ulja.

"Ovo je prvi put u historiji da su kopije dizajnerskih nacrta Bondovog Aston Martina DB5 ponuđene na aukciji. Original čuva producentska kuća EON Productions. Ovo je jedina autorizovana kopija", rekao je aukcioner Stuart Channon.

Automobil opremljen mnogobrojim uređajima zamisao je sir Kena Adamsa. Očekuje se da će nacrti dostići 15.000 funti. Za potrebe filmova Goldfinger i Thunderball su napravljena dva identična Aston Martina.

Sa jednog od dva automobila su skinuti svi uređaji, te je prodan. Ukraden je 1997. godine i od tada nije viđen. Drugi je kupljen prošle godine za 2,9 miliona funti. Kupio ga je američki biznismen Harry Yeaggy.

Aukcija će biti održana u srijedu u Surreyju.