Renaultov V10 motor
11

Prodaje se Williamsov bolid Jacquesa Villeneuvea iz 1996. godine

D. B.
Williamsov F1 bolid kojim je upravljao nekadašnji vozač Jacques Villeneuve i obavio jedno od najboljih pretjecanja svih vremena ponuđen je na prodaju.

Riječ je o bolidu Williams FW18-3 u kojem je Villeneuve ostvario tri pobjede te napravio poznato pretjecanje na stazi Estoril dok se borio s Michaelom Schumacherom. Tražena suma za bolid iznosi 2,2 miliona funti.

Pretjecanje je obavio u posljednjem zavoju Estorila na utrci za Veliku nagradu Portugala 1996. godine.

"Ovaj bolid je na drugačijem nivou od onoga što je većina ljudi imala priliku iskusiti", izjavio je James Hanson, vlasnik salona za prodaju historijskih vozila.

FW18 je bio dominantan i elegantan bolid, a mnogi će reći da može biti mjerilo za dizajn F1 bolida iz kasnih devedesetih. Dizajnirao ga je možda i najveći F1 dizajner Adrian Newey pod nadzorom tehničkog direktora Williamsa Patrika Heada, dok aerodinamiku potpisuje Eghbal Hamdiy.

Bolid pokreće Renaultom 3,0-litarski V10 motor, a 1996. godine je Williams upisao 12 pobjeda. To je donijelo titulu u poretku vozača, kao i konstruktorsku titulu ekipi.

Villeneuve je bolid prikazan na fotografijama vozio na šest utrka te godine, a upisao je tri pobjede, dva pole positiona, dva druga mjesta i jedno treće mjesto. Vozač i bolid su pokazali izuzetnu konzistentnost jer je podij propušten samo dva puta.

Od Villeneuvea je te godine bio bolji samo njegov timski kolega Damon Hill, koji je postao šampion.

Kanađanin je Schumachera pretekao dok je bio u potjeri za Hillom u namjeri da zadrži šanse za titulu. Svi oni koji su vozili Estoril znaju koliko je teško izvesti takav potez na tom mjestu u bolidu Formule 1.

Bolid je godinama bio u privatnom vlasništvu, a jedan od vlasnika je bio i šef McLarenovog F1 tima Zak Brown. Za održavanje se brinuo odjel Williamsa zadužen za naslijeđe.