Veoma poseban primjerak
39

Prodaje se rijetki Aston Martin V8 Zagato koji je pripadao Rowanu Atkinsonu

D. B.
Aston martin V8 Zagato, koji je nekada pripadao glumcu Rowanu Atkinsonu, ponuđen je na prodaju.

Godinama su Aston Martin i Zagato sarađivali na unikatnim projektima koji su predstavljali automobilsku umjetost poput modela V12 Vantage Zagato, koji je R-Forged oživio za novu Continuation seriju. Aston Martin također proslavnja Zagatov 100. rođenan u stilu sa svojom DBZ Centenary Collection kolekcijom koja je već rasprodana. Riječ je o paru DB4 GT Zagato Continuation i DBS GT Zagato, a svi već imaju svoje vlasnike. Bit će proizvedeno ukupno 19 parova.

Međutim, sada se na tržištu pojavio jedan izuzetno zanimljiv automobil, legenarni Aston Matin Vantage Zagato koji je ranije pripadao glumcu Rowanu Atkinsonu.

Riječ je o rijetkom Aston Martinu V8 Vantage Zagato iz 1986. godine, koji je poseban po tome što ima unikatne specifikacije. Proizvedeno je svega 50 primjeraka, a svaki je lakiran u Gladiator crvenu boju.

Automobil je prvog vlasniku isporučen 1986. godine, a drugi ga je kupio 1989. godine. Nakon toga je završio u Atkinsonovom vlasništvu 1999. godine, koji ga je želio koristiti na utrkama.

Kako bi pretvorio V8 Vantage u trkaći automobil, glumac je angažovao kompaniju Aston Martin Works Service da napravi modifikacije i pripremi ga za AMOC C2 Class "Mildly Modified" kategoriju. Ovo je jedini V8 Zagato je Aston Martin Works pripremio za stazu, zbog čega je jedan od najrjeđih i najpoželjnijih na svijetu.

Kako bi se smanjila težina, postavljeni su lakši paneli i Perspex bočni prozori, a i motor je modifikovan te je dobio Weber Alpha sistem ubrizgavanja goriva. Snaga motora je povećana na 475 KS.

Ovjes je također poboljšan prilagodljivim Koni amortizerima i Eibach oprugama, a postavljene su i AP Racing kočnice kočionim kliještima sa osam klipova naprijed i šest klipova nazad.

Atkinson je deset godina uživao u svom automobilu, a potom ga je prodao. Godine 2016. ga je ponovo modificirala kompanija Nicholas Mee i Co. specijalizovana za Aston Martin, kako bi bio ugodniji za cestovnu vožnju. Ugrađeno je novo kvačilo, unutrašnjost je vraćena, a automobil je dobio i klima-uređaj. No, snažni motor i lakši paneli su zadržani.

Cijena nije javno objavljena.