Auto nostalgija
1

Prije 30 godina debitovala Opel Corsa B

Klix.ba
Njemački proizvođač automobila obilježava 30 godina od predstavljanja Corse B. Ovo je bila prva Corsa proizvedena u Eisenachu u Njemačkoj, a bila je namijenjena ženama. Podigla je sigurnosne standarde uvođenjem ABS-a, prednjih zračnih jastuka i zatezača sigurnosnih pojaseva. Prodata je u preko četiri miliona prijemeraka.

Prije tačno tri decenije, dakle, 1993. godine, Opel je lansirao drugu generaciju modela Corsa. Također poznata kao Corsa B, bila je prva koja je proizvedena u tvornici u Eisenachu u Njemačkoj. Dizajnerski tim, predvođen Hideom Kodamom, dobio je zadatak osmisliti privlačniju Opel Corsu za žene. Odlučio se za zaobljenije i delikatnije oblike, inspirisane tadašnjim konceptom Junior, ali i za fluidne konture koje su također poboljšale aerodinamiku. Opel Corsa B bila je dostupna u nekoliko karoserijskih izvedbi, uključujući onu s 3 vrata, karavan, notchback pa čak i pick-up na određenim tržištima. Istovremeno, kupcima je na raspolaganju bilo 5 nivoa opreme, uključujući i sportsku GSi verziju.

U usporedbi s prvom generacijom, Corsa B je narasla za 10 centimetara na ukupnu dužinu od 3,73 metra. Štaviše, postavila je nove sigurnosne standarde u segmentu malih automobila. Naime, karoserija je bila 40% tvrđa od iste na prvoj generaciji, a inžinjeri su isticali dvostruke poprečne nosače od čelika postavljene na vrata za dodatnu zaštitu u slučaju bočnog sudara. Corsa B u miraz je donijela prednje zračne jastuke, ABS sistem i mehaničke zatezače sigurnosnih pojaseva na prednjim sjedištima.

Što se tiče motorizacije, Corsa B je mogla biti opremljena benzincima s direktnim ubrizgavanjem i katalizatorom od 1,0 do 1,6 litara zapremine, odnosno s dizelima od 1,5 i 1,7 litara koje je Opel dobavljao od Isuzua. Vrhunac je bila sportska verzija Corsa GSi, koja je fabrički stizala je sa spojlerom i bočnim pragovima u boji karoserije, a serijski su se ugrađivali elektronski kontrolisani ABS, tahometar i veći točkovi. Corsa GSi do stotke je ubrzavala za 9,5 sekundi, dok joj je maksimalna brzina bila respektabilnih 195 km/h. Standardna oprema takođe je uključivala plinske amortizere, sportska sjedišta i kožom presvučeni upravljač.

Corsa B je bila jako uspješan globalni model i ujedno najprodavanija generacija u 40 godina postojanja ovog besteller modela sa prodajom od preko četiri miliona primjeraka. Bila je toliko popularna u Velikoj Britaniji da je jedna od zadnjih verzija legendarne britanske trokolice Reliant Robin koristila njene farove. Nasljednica je stigla 2000. godine u obliku Corse C.